A KORMÁNYELLENESEK IS TÁMOGATJÁK A KORMÁNYT

A koronavírus elleni fellépéssel a legveszélyeztetettebb, idős korosztály a legelégedettebb

Mindenki a koronavírussal foglalkozik – a napirendkutatásban példa nélküli, hogy egy témáról a magyarok 100 százaléka állítsa, hogy hallott róla, s 85 százaléka azt is, hogy beszélt róla az elmúlt napokban. Békeidőben még az örök klasszikus társalgási téma, az időjárás sem ér el ilyen mutatószámot.

A veszélyhelyzet elrendelése óta azonban nem békeidő van, hanem rendkívüli jogrend Magyarországon. Ezt az intézkedést széles társadalmi konszenzus övezi: a magyarok 85 százaléka egyetért a bevezetésével, s csak 9 százaléka gondolja azt, hogy ez inkább rossz döntés volt.

Az egyetértés mellett az elégedettség is nagyon fontos a példa nélküli veszélyhelyzetben. A koronavírus elleni kormányzati intézkedésekkel a válaszadók 70 százaléka elégedett, különösen fontos, hogy a legveszélyeztetettebb, 60 év fölötti korcsoportban még ennél is magasabb, 77 százalékos a kormányzati lépések támogatottsága. Érdekes, hogy a magukat kormánykritikusnak mondók 43 százaléka is elégedett a kabinet döntéseivel (49 százalékuk nem).

A magyarok 69 százaléka az intézkedések szigorúságával is elégedett, 22 százaléka viszont a március 12-ig meghozottaknál is szigorúbb lépéseket vár (ez még a digitális oktatás bevezetését nem tartalmazta). Így az azóta bevezetett további szigorítások mögött feltételezhető, hogy a mértnél is nagyobb támogatás áll.

Biztos, hogy a világjárványnak a belpolitikára is lesz hatása. Aki nem érti meg, hogy egy vírus elleni háborúban a politikai együttműködésnek és nem a normál állapotban megszokott csatározásnak vagy a másikkal szembeni bizalmatlanságkeltésnek van ideje, könnyen politikai vesztese lehet a történéseknek. Az ellenzéki szavazótábor megosztottsága a kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban az ellenzéki vezetők számára figyelmeztető jel.

A pártpreferenciák megoszlása március idusán változatlan január óta. A kormánypárti szövetségre az aktív szavazók 51 százaléka szavazna, a Momentum 13, a DK és a Jobbik 10-10, a kétfarkú kutyapárt 5, az MSZP 4 (a Párbeszéddel együtt 5), az LMP 3, a Mi Hazánk pedig 2 százalékon áll az aktív szavazók körében.

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2020. március 12-14. között, 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.