FIDESZ-ELŐNY, ELSŐSORBAN AZ AKTÍVAK KÖRÉBEN

A Fidesz-KDNP szimpatizánsai továbbra is jóval aktívabbak, mint a baloldali közös lista szimpatizánsai – derül ki a Nézőpont Intézet országosan reprezentatív, még a milliós vakcinaszállítmány bejelentése előtt készült közvélemény-kutatásából. 

Kicsivel több, mint 400 nappal a 2022-es választások előtt markáns különbség van a kormánypártok és a baloldali ellenzék táborának választási aktivitása között. 2020 decembere óta a Nézőpont Intézet a baloldali közös lista népszerűségét egyben méri és nem a hat párt (DK, Momentum, MSZP, P, LMP, Jobbik) támogatottságát külön-külön, mivel azok deklarálták közös indulásukat a következő voksoláson. 

Ha most vasárnap tartanák az országgyűlési választásokat, akkor 52 százalékot érnének el a kormánypártok, a baloldali közös lista pedig 45-öt. A teljes népességen belül jóval szorosabb az állás, ott 41-40-re vezet a Fidesz-KDNP a hat baloldali pártot felvonultató szövetséggel szemben. 

Decemberhez képest, a teljes népességen belül nőtt az ismeretlen preferenciával rendelkezők aránya 14-ről 17 százalékra, nem változott viszont a baloldali közös lista, jóval hibahatáron belül pedig a Fidesz-KDNP szimpatizánsainak az aránya. A Fidesz-KDNP és a baloldali közös lista is minimálisan tudott viszont javítani a várható választási eredmény bázisán. Mindez annak köszönhető, hogy a kis pártok egyre kevésbé számottevőek mind a teljes népességen belül, mind pedig egy választási helyzetet modellező szituációban.

Nem szerezne parlamenti képviseletet az MKKP és a Mi Hazánk Mozgalom sem, 1-1 százalékon állnak jelenleg mindkét bázison. Az ISZOMM jelenleg nem éri el az 1 százalékos határt. Az egyéb pártok sikere a láthatóságuktól függ, egy-egy jól sikerült sajtóesemény vagy éppen egy megszólalástól mentes hónap is alakítja a népszerűségüket és táboruk aktivitását.

  Fidesz-KDNP baloldali 

közös lista

MKKP Mi Hazánk ISZOMM Ismeretlen preferencia
Teljes népesség 41 40 1 1 0 17
Legvalószínűbb listás eredmény 52 45 1 1 0  

A Nézőpont Intézet elkötelezett az adatok transzparenciája mellett és erre hívja a többi kutatócéget is. Ennek megfelelően a jövőben minden alkalommal publikáljuk a teljes és a politikailag aktív társadalmi csoportok politikai preferenciáját, valamint a várható részvétel adatait.

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2020. január 18. és 20. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.