KÖZÉP-EURÓPA ÉS AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK: A MAGYAR KÖZVÉLEMÉNY BIZAKODÓ

Az együttműködés még szorosabb ott, ahol egyetértés és megértés van két ország között – mondta David B. Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete a Nézőpont Intézetnél tett látogatása során. A közép-európaiak többsége jó véleménnyel van az Egyesült Államokról, a magyarok pedig a régiós átlagnál is jobban szimpatizálnak az USA-val – derült ki az eseményen bemutatott közvélemény-kutatásból, melyet a Nézőpont Intézet végzett 10 térségbeli országban.

Hétfőn a Nézőpont Intézetbe látogatott David B. Cornstein, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete, ahol elemzőkkel közösen értékelte az Egyesült Államok és Közép-Európa kapcsolatát, különös tekintettel Magyarországra.

A közép-európai országok az Egyesült Államok természetes szövetségesei, ami megmutatkozik az USA régióbeli kedvező megítélésében – fogalmazott Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója prezentációjában. Ez a pozitív Amerika-kép annak is köszönhető, hogy Donald Trump kiemelt figyelmet fordít a térségre, és keresi az együttműködést a régió országaival. Ez jól látszott a Trump-kormányzat első három évében, hiszen amellett, hogy az amerikai elnök 11 alkalommal folytatott kétoldalú tárgyalásokat a térség országainak vezetőivel, egyik első külföldi útja Lengyelországba vezetett.

A közép-európai országok közvéleménye az USA tekintetében összeségében kedvező képet mutat, hiszen 53 százaléknyian vannak kedvező, míg 40 százaléknyian kedvezőtlen véleménnyel az Egyesült Államokról – derült ki Mráz előadásából, amely során a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményeit ismertette. A térségben Romániában (79 százalék) és Lengyelországban (66 százalék) vélekednek a legkedvezőbben az USA-ról, aminek hátterében az Oroszország közelségéből fakadó geopolitikai megfontolások állhatnak. A legnagyobb elutasítottsága Szerbiában (61 százalék) és Ausztriában (59 százalék) van az Egyesült Államoknak. Nyugati szomszédunk esetében az ország semlegessége állhat a háttérben, míg Szerbiában a balkáni háború tapasztalatai alakíthatták negatívan az Amerika-képet.

A magyar közvélemény a tíz ország közül a negyedik legkedvezőbb az Egyesült Államokat illetően, a megkérdezettek 59 százaléka van jó véleménnyel, míg csupán 22 százalék nyilatkozott negatívan az USA-ról, ami a regionális átlagon felüli adat. Az Amerikáról alkotott kedvező vélemény Donald Trump elnöksége alatt, azaz az elmúlt három évben folyamatosan erősödött, hiszen míg 2017-ben a magyarok 42 százaléka vélekedett pozitívan, addig 2018-ban már 47 százaléknyian, majd 2019-re számottevően tovább nőtt a jó véleménnyel rendelkezők aránya. A pozitív változások mögött az állhat, hogy közel másfél éves szünet után 2018 júniusában új nagykövet érkezett hazánkba David B. Cornstein személyében, majd 2019 májusában a Fehér Házban fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt – hangsúlyozta Mráz Ágoston.

A találkozón David B. Cornstein kiemelte, hogy a kétoldalú kapcsolatok javulásához jelentősen hozzájárult Trump elnök pragmatikus politikája. A nagykövet véleménye szerint téves az a nézet, mely szerint Magyarország kis ország lenne. Magyarországra ugyanis szerinte nem önállóan, hanem egy kiemelten fontos régió vezető államaként érdemes tekinteni. Azokat a területeket kell erősíteni, amelyekben egyetértés van a két ország között – tette hozzá, példaként említve a gazdasági kapcsolatok vagy a védelempolitika területét. Cornstein elmondta, hogy azokban az esetekben, amikor az ENSZ-ben, az Európai Unióban vagy más nemzetközi fórumokon bírálat érte az Egyesült Államokat, Magyarország mindig kiállt az USA mellett.


Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2019. február 1. és 26., illetve május 6. és június 14. között készült 10 közép-európai országban, országonként 1000 fős, a 18 évesnél idősebb népességére nem, kor és régió szerint reprezentatív minta lekérdezésével.