NEM A NÉPPÁRTOSODÁSTÓL, HANEM A BOTRÁNYOKTÓL HANGOS A JOBBIK

Vona Gábor már több éve meghirdette a Jobbik „néppártosodásának” stratégiáját, illetve párttársai számára is többször világossá tette, hogy aki a „néppártosodás” stratégiáját kritizálja, annak új pártelnököt kell keresnie.

Ennek ellenére a nyilvánosság számára a 2018-as választáshoz közeledve továbbra sem láthatóak ennek a stratégiának a sikerei, sokkal inkább a párt belső ügyei és a párt körüli botrányok uralják a napirendet. A Nézőpont Intézet második negyedéves híradóelemzéseinek adataiból is az rajzolódik ki, hogy a párt hosszú ideje nem képes egyetlen társadalmi ügyet sem tartósan napirenden tartani, mindeközben a baloldali pártokhoz hasonlóan a Jobbik belső ügyei és a párt politikusainak botrányai – eddig szokatlan módon, új elemként – megjelentek a közbeszédben.

híradójobbik

A Jobbik tisztújítása, Novák Előd kizárása és Volner János ügyei azt eredményezték, hogy a második negyedévben a radikális párt megszólalásainak 76 százaléka – más párt esetében ez a mutató lényegesen alacsonyabb – pártpolitikai ügyekhez kapcsolódott. Szakpolitikai, gazdaságpolitikai vagy éppen külpolitikai kérdésekben így alig tudtak véleményt alkotni a párt politikusai. Ennek eredményeként májusban és júniusban is uralták a Jobbik belső ügyei az esti hírműsorok napirendjét, mind a két hónapban felkerültek a párt botrányai a tíz legtöbb megjelenést generáló ügycsoportok listájára. Júniusban, főként a dunaújvárosi időközi választásnak és az MSZP tisztújításának köszönhetően pedig már a baloldali pártok belső ügyei is megjelentek ezen a TOP-listán.

A negyedév során a labdarúgó EB-nek köszönhetően minden csatornán kitüntetett szerepet kaptak a sporthírek. A sorteseményekről beszámoló tudósítások aránya az M1 hírműsorában volt a legmagasabb: 20,9 százalék. Az Európa-bajnokság eseményeiről és a magyar labdarúgócsapat sikereiről arányaiban legkevesebbet az RTL Klub híradójának nézői hallhattak, ezen a csatornán a sporthírek csupán 6 százalékos részt képviseltek.

A pártok közül a legtöbb megjelenési lehetőséget ismét a szocialista párt kapta, a Fidesz a második, míg a Jobbik a harmadik helyen végzett. Az ATV adásában volt a legmagasabb az ellenzéki megjelenések aránya, míg a kormány arányaiban itt kapta a legkevesebb megjelenési lehetőséget. A második legalacsonyabb kormányzati megjelenési arány az RTL Klub híradójában volt mérhető.

A teljes elemzés innen letölthető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük