Nézőpont Intézet

A Nézőpont Intézet politikai közvélemény-kutatásokat és elemzéseket készít, s ezeket a nyilvánosságban is publikálja. Munkánk során mindig tényekből indulunk ki: közvélemény-kutatási adatokból, 2006-ban, amikor intézetünk létrejött, Magyarország alkotmányos válságban volt, amelyet nemsokkal később a politikai szélsőségek megerősödése, végül gazdasági összeomlás követett. Ezért célunk, hogy Magyarország erős, jól szervezett és független legyen. Értékeket követünk, de függetlenek vagyunk: felméréseink készítése, elemzéseink írása, s szakmai véleményünk megfogalmazása során senkitől sem fogadunk el utasításokat.
Értékrendünk alapján különösen fontos, hogy Magyarországnak legitim és stabil vezetése legyen: szabadon választott és két választás között is a közbizalmat élvező kormánya. Intézetünk ezért kiemelt figyelmet szentel a választáskutatásnak, jogi, politikai és szociológiai szempontból is.

Nézőpont Intézet Alapítvány

A Nézőpont Intézet Alapítvány célja, hogy hozzájáruljon a közgondolkodás fejlesztéséhez különböző programokon keresztül. Kiemelt cél Magyarország közép- és hosszú távú jövőjének vizsgálata, különös tekintettel társadalomtudományi, gazdaságpolitikai és alkotmányjogi összefüggésekre, valamint más országok modelljeire. Az Alapítvány programjai között szerepel e vizsgálati területtel kapcsolatos tanulmányok elkészítése, illetve tanulmányok elkészítésének támogatása, és a lehető legszélesebb körben való terjesztése.

Az Alapítvány célja továbbá a társadalomtudományi végzettségű és/vagy idegen nyelven beszélő fiatal pályakezdők munkaerő-piaci elhelyezkedésének segítése, kutatásaik támogatása, illetve a fentebb meghatározott feladatokba történő bevonása.

A fenti célok megvalósítása érdekében az Alapítvány – pályázati rendszerének keretein belül – kutatói ösztöndíjakat biztosít. A rendszeresen meghirdetésre kerülő pályázatokról a kutatási tervek benyújtása után az Alapítvány kuratóriuma dönt. Emellett együttműködünk olyan oktatási intézményekkel, civil szervezetekkel, amelyek szintén elkötelezettek a fentebb megfogalmazott célok mellett.

Az Alapítvány kuratóriumának elnöke Mráz Ágoston Sámuel.
E-mail cím: alapitvany@nezopont.hu