Orbán az aktuális gazdasági helyzetről

Orbán Viktor Parlamentben elmondott expozéjának vizsgálatakor el kell tudni választani egymástól a beszédet magát és az abban foglalt gazdaságpolitikai akciótervet. A beszéd igyekezett egy eszmei keretet adni az „alapvető változásoknak”. A kormányfőnek ügyelnie kellett arra, hogy „elvárható mennyiségű” konkrétum szerepeljen benne, de ne is váltson ki olyan heves reakciókat, mint a csütörtök-pénteki fideszes nyilatkozatok.

Orbán jelképes, könnyen értelmezhető ellentétpárokba állította a „régi” és az „új rendszert”, a „múltat” és a „jövőt”, a „spekulatív” és a „termelő kapitalizmust”, a „spekulációt” és a „munkát”.

A miniszterelnök üzenetének lényege: a „társadalmi szerződést” kötő kormány nem csak közjogi-közpolitikai, hanem gazdasági téren is paradigmaváltást fog véghez vinni, „új alapokra” helyezi azt. Központi elem volt ugyanakkor, hogy e változásoknak „közösségelvűeknek” kell lenniük: a már évekkel ezelőtt is hangoztatott „kölcsönös felelősségvállalásnak”, az adórendszernek, mint „közösségformáló érdekhálónak”, vagy a devizahitelesek megsegítésének is ez a szándékolt tartalma.

Emellett azonban rögzítésre került a „magántulajdon szentségének” vagy a „bankellenes hangulatkeltés” elutasításának fontossága is – azaz annak kivédése, hogy a kabinetet piacellenes retorikával vádolhassák. A gazdaságpolitikai irányokat illetően felfokozott várakozások előzték meg a beszédet. Az elmúlt napok nyilatkozatai után harapófogóba került a Fidesz: a piacok és nemzetközi befektetők bizalmát úgy kell ugyanis megőriznie, hogy ezzel egyidejűleg ne veszítse el hitelességét a választópolgárok előtt sem. Vélhetően ennek a kettősségnek köszönhetően Orbán Viktor konkrét, 29 pontból álló „első akciótervvel” állt elő, mely számszerűsíthető ígéreteket tartalmaz – de a legfőbb pontokon hosszabb távra történő megvalósítással. Az egykulcsos szja-t 2 év alatt vezetik be, a bankokra kirótt különadó pontos megvitatására is a későbbiekben kerül sor. Ugyanakkor szimbolikus lépésekre, így a kilakoltatási moratórium meghosszabbítására vagy a 2 millió forintos bérplafon bevezetésére „azonnal” sor kerülhet.

Szánthó Miklós, MTI, 2010. június 9.