CSAK A MAGYAR RTL KORMÁNYKRITIKUS

Összefoglaló

A német RTL Televion (német RTL) 18:45-kor kezdődő „Aktuelle” című hírműsora lényegesen rövidebb és kevesebb tudósítást tartalmaz, mint a magyar RTL Klub (magyar RTL) szintén főműsoridőben sugárzott esti híradója. 2015 októberében a német híradó átlagosan 19 perc hosszúságú volt és 15 tudósítást tartalmazott, míg a magyar adás 51 percig tartott és átlagosan napi 28 hírből állt.

A politikai hírek aránya is a magyar RTL-en magasabb: itt a tudósítások 28 százaléka rendelkezett politikai tartalommal, míg a német RTL híradójában csak 22 százalék.

A német kereskedelmi csatorna híradója lényegesen összetettebb és sokrétűbb híradó-szerkesztési elveket alkalmaz: míg a magyar csatornán a tudósítások 31 százaléka a negatív társadalmi hangulatot eredményező balesetekkel és bűnügyekkel foglalkozik, addig a német testvércsatorna esetében az ilyen jellegű hírek aránya csupán 11 százalék. A német RTL a kékhírek helyett inkább sporteseményeknek és az egészséges életmóddal foglalkozó riportoknak enged nagyobb szerepet.

A bevándorlási hullám miatt a hazai és a német hírműsorok tematikája is jelentősen átalakult, a magyar és a német RTL esti híradójában is 42 darab volt az ezzel kapcsolatos, politikai tartalommal rendelkező tudósítások száma.

A német RTL politikai tudósításaiban sokkal inkább követi a politikai napirend alakulását és a világpolitikai fejleményeket a magyar RTL-lel szemben, melynek híradójában szinte napi rendszerességgel (október hónapban összesen 24 ilyen tudósítás keretében) lehetett találkozni kormánypárti politikusok és a hozzájuk közel álló üzletemberek állítólagos ügyeivel. A német csatornán német politikusokkal kapcsolatos ügyekről egyetlen tudósítással sem lehet találkozni.

Ma már közhely, hogy a magyar RTL híradója kormánykritikus. Ebből a szempontból különösen érdekes, hogy a német RTL sokkal visszafogottabb. Míg az RTL Klubon a kormány számára negatív polaritással rendelkező hírek aránya az esti híradóban 22 százalék volt 2015 októberében, addig az RTL Television esetében 9 százalék. A német kereskedelmi csatornán a szövetségi kormány szemszögéből pozitív polaritású politikai tudósítások aránya 15 százalék volt, míg a magyar csatornán alig lehetett találni az Orbán-kormány szemszögéből előnyös összképpel rendelkező politikai hírt, ezek aránya csupán 3 százalék volt. A képet tovább árnyalja, hogy mindeközben Németországban koalíciós vita zajlott és meredeken zuhant Merkel kancellár megítélése, Magyarországon pedig egyértelműen nőtt a kormánypárt és a kormányfő társadalmi támogatottsága.

Az elemzés a Magyar Idők 2015. december 11-i számában jelent meg.

A teljes elemzés innen tölthető le.