Történetünk

A „Nézőpont” 2006-ban azzal a céllal jött létre, hogy valós adatokkal, tényekkel és azokra alapuló véleményekkel segítse elő a magyar közélet és közbeszéd javulását. Szándékunk szerint nem egyszerűen egy hagyományos agytröszt (think tank) vagyunk, hanem adattröszt (fact tank). Ennek jegyében közvélemény-kutatásokat, gazdaságkutatást, politikai, kommunikációs és statisztikai elemzéseket, valamint média- és hírszemlézést készítünk.

Meggyőződésünk, hogy a jó elemző és kutató nemcsak a pillanatot, de a távlatot is látja. Munkánk során ezért mindig nemzetközi, elsősorban közép-európai összehasonlításra és történeti trendek vázolására törekszünk. Büszkeségünk, hogy nemcsak írott kutatásainkkal és elemzéseinkkel járulunk hozzá a magyar közélet magasabb színvonalához, de a nyilvánosságban végzett elemző és tájékoztató munkánkkal is. Számos munkatársunk a médianyilvánosság különböző felületein rendszeresen megjelenik és magyarázza-értékeli a társadalmi, politikai és nemzetközi eseményeket és folyamatokat.

A „Nézőpont” érdeklődése sokrétű. Minden területtel foglalkozunk, amelyen a mi eszközeinkkel Magyarország sikerességéhez hozzájárulhatunk. Fókuszunk azonban elsősorban a politikai versenyre, Magyarország kormányzására, a magyar gazdaságra, a médiapolitikára és a közép-európai együttműködésre irányítottuk. A jelenségek mélyére nézünk, hogy lássuk a lényeget.

A több mint 15 éves szakmai múlttal rendelkező Nézőpont Intézet 2021 novemberében Orbán Viktor részvételével tartott díszünnepséget.

A „Nézőpont” a Nézőpont Intézet Alapítványból, a Nézőpont Intézet Kutató Központ Kft.-ből és a Nézőpont Csoport Zrt.-ből áll.