AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK ÉS KÖZÉP-EURÓPA KAPCSOLATA A 2018-AS FÉLIDŐS VÁLASZTÁSOK FÉNYÉBEN

Magyarország és az Egyesült Államok között közös pont a nemzetállamok és a szuverenitás védelme – jelentette ki Michael Gonzalez, a washingtoni Heritage Foundation szakértője a Nézőpont Intézet november 12-i sajtónyilvános rendezvényén.

Az eseményen Boros Bánk Levente, a Médianéző vezetője mutatta be a Nézőpont Intézet a V4-ek országaiban végzett októberi közvélemény-kutatását.

A visegrádi négyek közvéleménye támogatja, hogy országuk tovább erősítse politikai és gazdasági kapcsolatait is az Amerikai Egyesült Államokkal – ezt mutatja az a közvéleménykutatás, amelyet a Nézőpont Intézet végzett 2018. október 16. és 31. között a V4-ek országaiban.

Az arányok 2017-hez képest még javultak is, ugyanis az akkori 42-ről 45 százalékra emelkedett azok aránya, akik a politikai kapcsolatok szorosabbra fűzését támogatják, míg a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről a megkérdezettek 55 százaléka nyilatkozott támogatólag, ami négy százalékpontos erősödés a tavalyi évhez képest. Ugyanakkor két másik globális szereplővel – Kínával és Oroszországgal – összehasonlítva a régió országainak állampolgárai lényegesen nagyobb mértékben pártolják az amerikai kapcsolatok elmélyítését, mint a másik két nagyhatalommal.

Magyarország esetében szintén hasonló tendenciákat látunk: a megkérdezettek 52 százaléka támogatja a kétoldalú politikai kapcsolatok fejlesztését, amely 7 százalékpontos növekedés a 2017-es évhez képest, miközben mindössze 9 százalékos azok aránya, akik a politikai együttműködés gyengítését pártolná az Amerikai Egyesült Államokkal.

Gonzalez: Közös pont a szuverenitás védelme

Magyarország és az Egyesült Államok között közös pont a nemzetállamok és a szuverenitás védelme – jelentette ki Michael Gonzalez, a washingtoni Heritage Foundation szakértője. Ez Magyarországon a kommunizmus után nem, az USA-ban azonban újdonságnak számít. Véleménye szerint a Trump-kormányzat külpolitikai elvei szerint csak olyan ügyeket lehet nemzetközi szintre engedni, melyek meghaladják a nemzetállamok cselekvőképességét, viszont minden ezen túlmutató szándékkal szembe kell szállni.

Az időközi választások hagyományainak megfelelve a hatalmon lévők, jelen esetben a republikánusok képviselői helyeket vesztettek a képviselőházban, és ez elegendő volt ahhoz, hogy a demokraták irányába billentse a mérleg nyelvét. Gonzalez szerint Donald Trump elnök cselekedetei és szavai három vezérelvvel magyarázhatók. Az első a szuverenitás védelme, a második a nyugati értékek védelme, a harmadik pedig az Obama-hagyaték hátrahagyása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük