Középpontban a növekedés

A magyar kamattartási ciklus mai folytatása a várakozásoknak megfelelő. A magyar gazdaságot továbbra is alacsony inflációs környezet jellemzi, amely a kamattartási ciklus folytatását támogatja. Az Európai Unióban a deflációs kockázatok mellett a gazdasági növekedés dinamikájának csökkenése jellemző, Magyarországon a deflációs kockázat viszont nem szignifikáns.

Az átalakulóban lévő jegybanki szerepkörnek köszönhetően a gazdaság növekedési pályára való átállítása fokozottabb szerepet kap a jelenlegi geopolitikai folyamatok mellett Európában. A közelmúltban az Európai Központi Bank 1,7 milliárd eurós eszközfedezetű értékpapír vásárlásai, illetve a lengyel jegybank jelentős, 50 bázispontos kamatvágása is ezt támasztják alá. Marek Belka lengyel jegybankelnök utóbbi időszakban tapasztalható enyhülő hangvétele is a laza monetáris kondíciók fenntartását valószínűsíti.

Jelenleg az Európai Unió, köztük Magyarország fokozott érdeke is a pénzügyi- és gazdasági stabilitás biztosítása. Ebben a jegybankok szerepköre jelentősen felértékelődött, ehhez szükségszerű az eszköztáruk bővítése, amit a mértékadó központi bankok, illetve velük összhangban a Magyar Nemzeti Bank gyakorlatán is láthatunk.