MÉG MINDIG TÖMEGES AZ ELUTASÍTOTTSÁGA AZ ŐSZÖDI BESZÉDNEK

A magyar választópolgároknak nem változott a véleménye Gyurcsány Ferenc, pontosan 12 évvel ezelőtt kiszivárgott őszödi beszédéről – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából.

A fiatalok között egyre többen vannak olyanok, akik nem tudják az egykori kormányfőhöz kötni a Balaton-parti kormányüdülőben elhangzott monológot.

kép

Az immáron 12 éve kiszivárgott őszödi beszédet a magyar választók döntő többsége, 78 százaléka köti Gyurcsány Ferenchez, 19 százalékuk viszont nem tud megnevezni olyan politikust, aki a hangfelvételhez köthető. A legfiatalabb, 18-29 éves választókat tömörítő korcsoport négytizede nem tudja az egykori kormányfőt kapcsolatba hozni a beszéddel, de a nyolc általánost végzettek 43, illetve a községekben élők 31 százalékát is érinti a „politikai feledékenység”. Kiemelendő még, hogy Gyurcsány jelenlegi pártja, a Demokratikus Koalíció szavazóinak 13 százaléka szintén nem hallott a pártelnök 12 évvel ezelőtti, botrányt és a kormányzó szocialisták jelentős népszerűségvesztését okozó felszólalásáról.

Maga a beszéd, a válaszadók 23 százalékának a tetszését nyerte el, ez statisztikailag megegyezik a 2010-ben mért 20 százalékkal. A DK-szimpatizánsok 90 százaléka kiáll a pártvezető beszéde mellett. Az 50 évnél idősebbek és a budapestiek háromtizedének vannak pozitív gondolatai a beszéddel kapcsolatban.

Az MSZP-seket rendkívüli módon megosztja a kérdés: 50 százalékuknak tetszik, 45 százalékuknak viszont nem tetszik egykori pártvezetőjük korábbi beszéde.

A megkérdezettek 73 százaléka nem tudott, vagy nem akart megjelölni olyan jelenleg is aktív baloldali politikust, akit a legtehetségesebbnek tart. A tehetséges politikusokat megnevező 25 százalékból 9 százalék Karácsony Gergelyt említette, a párbeszédes politikus mögött pedig 4 százalékkal Gyurcsány Ferenc végzett. Érdekesség, hogy Vona Gábort is megnevezte a magyarok 1 százaléka, mint a legtehetségesebb baloldali politikus.

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2018. szeptember 11-15. között készült 1000 fő telefonos megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság esetén a maximális mintavételi hiba 3,8 százalék.

Kép forrása: MTI

kutatás a linkre kattintva tölthető le.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük