A KÖZÉP-EURÓPAIAK FELE ELÉGEDETLEN BRÜSSZELLEL

A közép-európaiak fele (49 százalék) elégedetlen az Európai Unió brüsszeli vezetésével – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Idők számára készült közvélemény-kutatásából, mely hazánk mellett további tíz közép-európai országban készült.

A felmérés arra is rámutat, hogy 53 százalék szerint rossz irányba mennek a dolgok Európában, de a megkérdezett közép-európaiak háromnegyede (73 százalék) EU-tag maradna.

Közép-Európa_HU

 

A KÖZÉP-EURÓPAIAK HÁROMNEGYEDE (73 SZÁZALÉK) EU-TAG MARADNA

A Nézőpont Intézet Magyarország mellett további tíz közép-európai országban (Németország, Ausztria, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Románia, Bulgária) végzett kutatást. A felmérésben részt vevő tíz EU-tagország lakosainak ötöde (18 százaléka) léptetné ki államát az EU-ból. Érdekesség, hogy a csehek 31, a horvátok 25, de a németek és szlovákok 23-23 százaléka is ezen az állásponton van. Leginkább az osztrákok (86 százalék) és a lengyelek (84 százalék) támogatják a tagságot. A magyarok héttizede (71 százalék) az EU-tagság mellett van, ezzel ellentétes véleménnyel csak 14 százalék bír. A nem EU-tag szerbek hattizede (61 százalék) a csatlakozás mellett van.

53 SZÁZALÉK SZERINT ROSSZ IRÁNYBA MENNEK A DOLGOK EURÓPÁBAN

A megkérdezettek 53 százaléka szerint egyébként rossz irányba mennek a dolgok Európában és mindössze négytizedük (40 százalék) elégedett e téren. A legkedvezőbben a románok (57 százalék) és a szerbek (52 százalék) vélekednek, a szlovákok és csehek kétharmada (69, illetve 64 százalék) viszont elégedetlen. Legtöbben a magyarok körében (68 százalék) számítanak elégedetlennek.

A KÖZÉP-EURÓPAIAK FELE (49 SZÁZALÉK) ELÉGEDETLEN BRÜSSZELLEL

A közép-európaiak fele (49 százalék) az Európai Unió brüsszeli vezetésével is elégedetlen, e téren csak 38 százalék számít elégedettnek. Leginkább a románok (58 százalék), szlovének és a lengyelek (49-49 százalék) elégedettek. A kritikusabbak táborát a szlovákok (71 százalék), a csehek (69 százalék) és a magyarok alkotják (57 százalék), viszont érdekesség, hogy a németek 58, míg az osztrákok 50 százaléka ugyancsak elégedetlen Brüsszellel.

***

MÓDSZERTAN

A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása 2017. szeptember 26. és 2017. október 27. között készült Magyarország mellett további tíz közép-európai országban (Németország, Ausztria, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Románia, Bulgária), országonként 1000 fő megkérdezésével. A minta országonként reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. A maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük