A POLGÁRI KORMÁNYZÁS TÍZ ÉVE

Vezetői összefoglaló:

2010. május 14-én, kereken tíz évvel ezelőtt ült össze a rendszerváltozás után hatodik alkalommal szabadon választott országgyűlés, amely egyben le is zárta a húsz évvel korábban megkezdett munkát. Az új parlamentben a Fidesz és a KDNP frakciói az 1989-ben létrehozott választási rendszer hatásaként a mandátumok kétharmadát szerezték meg, s a választási programjuk a két héttel később miniszterelnökké választott Orbán Viktor kormányának is a hivatalos programja lett, meghatározva ezzel az elmúlt évtized kormányzati intézkedéseinek fősodrát. A polgári kormányzás évtizede alatt a 2010-es célkitűzések és vállalások 95 százalékban teljesültek.

A 2010-es kormányváltáskor Magyarországot gazdasági és morális válság sújtotta, háttérbe szorult az egészségügy, a szociálpolitika újratermelte a szegénységet, a demokratikus normák súlyosan sérültek. A „nemzeti ügyek politikáját” meghirdető kormányprogram 2010 Magyarországának gazdasági, közbiztonsági, egészségügyi, szociálpolitikai és jogállamisági kihívásaira volt hivatott választ adni.

  • A gazdasági terén elért legfontosabb eredmény, hogy 800 ezer új munkahely jött létre. A polgári fordulat feltételét jelentette, hogy a korábbi, segélyalapú társadalom munkaalapúvá váljon. A bürokráciacsökkentéstől a vállalati és önkormányzati források biztosításán át a gazdaság keleti nyitásáig minden megvalósuló intézkedés a magyar gazdaságot ellenállóképesebbé, a magyar családokat öngondoskodóbbá tette.
  • 2010 után helyreállt a magyar rendőrség megítélése és a magyar családok biztonságérzete. A bűncselekmények száma megfeleződött, az elkövetők védelme helyett pedig az áldozatok védelmét helyezték középpontba.
  • Az orvosi életpályamodell megalkotásával, a praxishoz való jutás támogatásával és az egészségügyi bérek emelésével perspektívát kaptak az egészségügyi dolgozók.
  • A kiszámítható létbiztonság megteremtése érdekében többek között nőtt a nyugdíjak vásárlóértéke, 36 ezer család menekült meg otthona elvesztésétől, a munkavállalást és a gyermekvállalást összeférhetőbbé tették, illetve csökkentették a szociális ellátás terheit.

Habár a kormányprogram célkitűzéseinek 5 százaléka még megvalósítás alatt áll, legalább ennyi olyan intézkedés valósult meg 2010 óta, amely az új kihívásokra adott válasz, s 2010-ben még nem szerepelt, illetve nem is szerepelhetett a kormányprogramban. Az elmúlt tíz év hozadéka volt többek között a rendszerváltás óta először bevezetett, rendszerszintű rezsicsökkentés a nemzeti tulajdonba került stratégiai vállalatok megtakarítási lehetőségével élve, a NATO által előírt elvárásoknak megfelelő, a rendszerváltás óta történt legnagyobb haderőfejlesztés, az Európában mintául szolgáló gazdaságfehérítési intézkedéssorozat vagy Európa legnagyobb családvédelmi támogatási rendszere.

A 2010 és 2020 közötti kormányzás eredményességéről és a 2022 utáni várakozásokról tanúskodik, hogy a magyarok 70 százaléka szerint 2022 után is Orbán Viktor lehet a kormányfő.

A teljes tanulmány itt érhető el.