ÁTADTÁK A MÉDIANÉZŐ KÖZPONT 2022-ES JÓTOLLÚ MAGYAR ÚJSÁGÍRÓ DÍJÁT

Az idei évben Bayer Zsolt, író, újságíró, publicista, a Hír Tv műsorvezetője vehette át a Médianéző Központ által alapított Jótollú magyar újságíró díjat, amelyet a március 10-én megrendezett díjátadón adtak át.

A 2019-ben alapított sajtódíjat immáron negyedik éve adják át. A kitüntetést azért hozták létre, hogy a jobboldali, konzervatív sajtó munkatársai is megkaphassák a munkájukért járó figyelmet és elismerést. Célja, hogy olyan újságírók szakmai teljesítményét ismerjék el, akik valósághű, tényszerű cikkeikkel, riportjaikkal hozzájárulnak nemcsak a közvélemény tájékoztatásához, hanem az újságíró szakma hagyományos értékeinek megőrzéséhez is. Az elismerést odaítélő kuratórium tagjai a korábbi díjazottak; Huth Gergely (Pesti Srácok) Villányi Károly (Magyar Nemzet), Nagy Katalin (Magyar Rádió), Néző László (Mediaworks), Szarvas Szilveszter (Pesti Tv, Pesti Srácok), Gajdics Ottó (Hír Tv), valamint Szentesi Zöldi László (Magyar Demokrata).

Az eseményt Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetőjének köszöntője nyitotta, aki beszédében a szabadságról és minőségről, mint a jobboldali sajtóra jellemző vonásként nyilatkozott, a kitüntetés pedig ennek a sajtónak egy fontos képviselőjéhez kerül idén is.

Ezt követően Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatójának laudációja következett, aki szerint Bayer Zsoltot a közbeszéd sokszor megosztó személyiségként jellemzi, de valójában a „nemzeti oldal közösségét nemhogy megosztja, hanem összetartja”. Hozzátette: „háborús időkben, sorsdöntő választási évben nincs is másra szükségünk.”

Bayer Zsolt a köszönetnyilvánítás mellett beszédében kitért a független-objektív újságírás kérdéskörére is. Álláspontja szerint a publicisztikák kapcsán törvényszerűen nem létezik az úgynevezett független-objektív újságírás, ugyanis megjelenik az értékválasztás kérdése: „ott eleve eldől, hogy az ember a világról mit gondol”. A díjazott újságíró kiemelte, hogy személyes szakmabéli hitvallása Kölcsey Ferenc gondolatából érthető meg könnyedén, miszerint „Leonidász csak egy Spártáért, Zrínyi csak egy Magyarországért halhatott meg.”