Beindult a gépezet

Tízből hét emberhez eljutott a miniszterelnök gazdasági akciótervének híre, derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb, a Heti Válasz számára készült közvélemény-kutatásából. A megkérdezettek 60 százalékának pozitív véleménye van a 29 pontról, és a közvélemény 69 százaléka szerint a csomag alkalmas lehet a gazdaság talpra állítására. Orbán Viktor miniszterelnök eddigi munkájával az emberek 62 százaléka elégedett.

Az új alkotmány megalkotását a válaszadók 67 százaléka támogatja. A Fidesz-KDNP népszerűsége tovább növekedett az elmúlt egy hónaphoz képest, immáron 55 százalékos támogatottsággal rendelkezik a pártszövetség az összes megkérdezett körében.

Új Alkotmány

A „kétharmados forradalom” egyik legfontosabb célkitűzése – a közbiztonság helyreállítása és a gazdaság élénkítése mellett – az új alkotmány megalkotása. A rendszerváltás lezárása ugyanis nehezen képzelhető el egy saját preambuluma szerint is ideiglenes, 1949-es keltezésű alkotmánnyal. A minősített többség birtokában valószínűleg nem lesz nehéz dolga a kormánynak az új alkotmány elfogadásakor. Ám könnyű belátni, hogy társadalmi támogatás nélkül az alkotmányozás tűzzel való játék. Egyelőre az alkotmányozás társadalmi igénynek tűnik: a megkérdezettek 67 százaléka szerint szükség van új alaptörvényre. Különösen igaz ez a fiatalokra és a budapestiekre (75-75 százalék). A Jobbik és a Fidesz szimpatizánsai támogatják leginkább az alkotmányozó törekvéseket (77, illetve 73 százalék), de a szocialista hívek is szükségesnek érzik (64 százalék). A tervezetet legnagyobb arányban az LMP támogatói utasítják el (30 százalék).

Gazdasági akcióterv

Az első hét félreérthető nyilatkozatai után Orbán Viktor miniszterelnök határozott, gyors lépéssel ismertette a kabinet gazdasági elképzeléseit. A 29 pontos akcióterv híre az emberek 71 százalékához eljutott. Az idősebb korosztályok és a diplomás végzettségűek hallottak a legnagyobb arányban (80 százalék felett) a gazdasági intézkedéscsomagról. Az MSZP szimpatizánsai a legtájékozottabbak a csomagot illetően (84 százalék hallott róla), a jobbikosok a legkevésbé (67 százalék). Akik hallottak a tervezetről, azoknak a 60 százaléka inkább jó véleménnyel van Orbán Viktor 29 pontjáról. A fiatalok, a diplomások és a Budapesten élők még ennél is nagyobb arányban fogadták kedvezően a bejelentést (65–70 százalék között). A Fidesz-híveknek tetszik leginkább a csomag (78 százalék), a szocialistáknak viszont csak 11 százaléka támogatja az új gazdaság-politikát.

Egykulcsos személyi jövedelemadó

Az adóreform első fontosabb lépéseként a kormány az egykulcsos (16 százalékos) személyi jövedelemadó bevezetését tervezi 2012. január 1-jétől. A tervezet megosztja az embereket: jelentős különbség nem mutatható ki az adóreformot támogatók és ellenzők között. A budapestiek (61 százalék), a diplomások (55 százalék) és Fidesz-szimpatizánsok (57 százalék) támogatják a legnagyobb arányban az egykulcsos szja bevezetését. Leginkább az adót már alig fizető idősebb korosztály fogalmazta meg aggályait (csak 39 százalékuk támogatja az egykulcsos adót).

A miniszterelnök és a kormány tevékenységének megítélése

Orbán Viktor népszerűségéből is adódik, hogy a tevékenységét az emberek többsége (62 százalék) pozitívan ítéli meg. A kormánypárt híveinek 84 százaléka jónak tartja a régi-új miniszterelnök eddigi munkáját, de ugyanez igaz a szocialista szimpatizánsok harmadára is. A kormány tevékenysége már jobban megosztja az embereket: 46 százalékuk van pozitív véleménnyel az elmúlt időszak kormányzati intézkedéseiről. A hatvan éven felüliek és a diplomások ítélik meg inkább kedvezően a kabinet eddigi munkáját. A Fidesz támogatóinak körében is érzékelhető a különbség a kormány és a miniszterelnök megítélése között: 65 százalékuk szerint értékelhető pozitívan az új kormány eddigi tevékenysége. A különbség egyik oka lehet a válsággal kapcsolatos félreérthető kommunikáció, illetve az, hogy a kabinet eddigi tevékenysége nélkülözte a látványos intézkedéseket.

Pártszimpátia

A Fidesz lendülete a választások után is töretlen; az előző hónap óta kissé még növekedett is a kormánypárt népszerűsége az összes megkérdezett körében (jelenleg 55 százalékon áll). A Jobbikra a választók 9 százaléka voksolna. Tovább tart az MSZP agóniája (6 százalék), és támogatottsága lassan már az LMP szintjére kerül (5 százalék). Egy mostani választáson, a részvételüket biztosra ígérő, aktív válaszadók között a Fidesz–KDNP 67 százalékon áll, egyedüli ellenzéki pártként pedig a Jobbik eredménye írható le két számjeggyel (10 százalék).

A kutatásról

Az adatfelvétel 2010. június 11. és június 15. között készült, 1000 fő véletlenszerű kiválasztásával, országos reprezentatív mintán. Az adatfelvétel módszere: telefonos lekérdezés. Az adatok hibahatára a mintanagyságtól függően legfeljebb +/- 3,2 százalék. Az elemzésben „aktív szavazónak” nevezzük a választási részvételüket biztosra ígérő válaszadókat.

A közvélemény-kutatás itt letölthető.