Egységes üzenet

Noha a két beszéd műfaja és szónokának tisztsége is különbözött, Orbán Viktor üzenete egységes és változatlan volt. Délelőtt még a miniszterelnök-jelölt beszélt a parlamenti képviselőknek a kormányprogram vitájának lezárásaként, délután viszont már a megválasztott miniszterelnök, kinevezett kormánnyal a háta mögött szólt támogatóihoz, így érthető, hogy nem ugyanaz a beszéd hangzott el kétszer.

A parlamentben Orbán Viktor elsősorban a kormányprogramban használt fogalmak magyarázatával foglalkozott. Új bejelentés nem hangzott el válaszbeszédében – legfeljebb az, hogy az alkotmányozás eljárására már jövő héten javaslatot tesz a kormánypárt -, de az összkép egy világra nyitott, a nemzetközi folyamatokat ismerő és követő, világos stratégiai célokkal rendelkező kormányé volt, amely élni akar a választói felhatalmazással. Ezt érzékeltette a nyugati példákkal alátámasztott “alkotmányos forradalom” kifejezés használata. Az új ciklus politikai nyelvezetének jól láthatóan része lesz az Isten-hit megvallása a nyilvános szereplésekben, az amerikai politikai kultúra természetességével.

A délutáni gyűlés elsősorban a polgári oldal támogatóinak szólt, akik kitartottak az elmúlt nyolc évben is a Fidesz-KDNP mellett, megőrizve ezzel a pártszövetség egységét. Az “újra Kossuth tér” cím egyben az ellenzéki korszak szimbolikus lezárása is volt: ide hívta szimpatizánsait az új kormánypárt az ellenzéki időszak nehéz és fontos pillanataiban, 2002 tavaszán, 2006 őszén és most is.

A miniszterelnök-választás napjának legfontosabb és sok formában elhangzó üzenete a választók bizalmának megőrzésére való törekvés volt. Az elmúlt évek tapasztalata, hogy csupán parlamenti többséggel, társadalmi bizalom nélkül nem tud egy kormány nehéz döntéseket hozni. Ezért jól láthatóan az új kormányfő a választáson elnyert társadalmi támogatottság megőrzésére nagy hangsúlyt helyez. Ezt erősítette a választás társadalmi szerződésként való azonosítása, a “sok millió magyar ember” vállán álló kormány képe, vagy a “mindenkinek jobb legyen” célkitűzése. Márpedig a társadalmi bizalomra az új kormánynak nagy szüksége lesz, mert a megválasztott kormányfő is jelezte, hogy az ünnepélyes kezdés utáni munka “nehéz lesz”.

Mráz Ágoston Sámuel, 2010. május 29.