FIDESZ-ELŐNY AZ AKTÍVAK KÖRÉBEN, DE NÖVEKVŐ BIZONYTALAN TÁBOR

A teljes népességen belül a kormánypártok és a baloldali ellenzék tábora is csökkent, de a Fidesz-KDNP szimpatizánsai továbbra is jóval aktívabbak, mint a baloldali közös lista szimpatizánsai – derül ki a Nézőpont Intézet országosan reprezentatív közvélemény-kutatásából. 

Közel egy évvel a 2022-es választások előtt, a teljes felnőtt népességben fej-fej mellett van a Fidesz-KDNP és a baloldali ellenzék tábora, a kormánypártoké 38, a baloldalé 37 százalékos. Ez azt jelenti, hogy minkét politikai tömb nagyságrendileg 3 millió szimpatizánssal rendelkezik. 2020 decembere óta, amikor a hat ellenzéki párt (DK, Momentum, MSZP, P, LMP, Jobbik) deklarálta közös indulását a következő voksoláson, nem tudták népszerűségüket növelni az összefogással, sőt januárhoz képest inkább elbizonytalanodtak a támogatóik. Ennek is köszönhető, hogy tavaly december óta az ismeretlen preferenciával rendelkezők tábora másfélszeresére, 14-ről 22 százalékra nőtt.

  Fidesz-KDNP baloldali

közös lista

MKKP Mi Hazánk ISZOMM Ismeretlen preferencia
Teljes népesség 38 37 2 2 0 22
Legvalószínűbb listás eredmény 53 44 1 1 0  

Ha most vasárnap tartanák az országgyűlési választásokat, akkor 53 százalékot érnének el a kormánypártok, a baloldali közös lista pedig 44-et. A két tábor közötti aktivitásban fellelhető különbség továbbra is tetemes, ennek köszönheti a Fidesz-KDNP a továbbra is fennálló, sőt a biztos szavazók között még minimálisan növekedőnek is mondható előnyét. Nem szerezne parlamenti képviseletet a Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk Mozgalom sem, 1-1 százalékon állnak jelenleg mindkét bázison. Az ISZOMM jelenleg nem éri el az 1 százalékos határt.

Az egyéb pártok népszerűsége azonban hosszú távon még növekedhet. Ezt mutatja az a szám is, miszerint a magyarok 54 százaléka szerint szükség van olyan ellenzéki pártra, ami nem köt szövetséget Gyurcsány Ferenccel. A kormányfő munkájával elégedetlenek körében, akik a baloldal potenciális szavazói lehetnének, egyenesen minden második megkérdezett (48 százalék) vágyik egy olyan ellenzéki pártra, amely a DK-elnökével nem köt szövetséget.

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2021. március 8. és 9. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.