HATMILLIÓ BEOLTOTT IS LEHETSÉGES

Tízből hat magyar elégedett a koronavírus elleni kormányzati intézkedésekkel, de a véleményre a pártpreferenciának erős hatása van. A Nézőpont Intézet múlt heti felméréséből az is kiderül, hogy még kétmillió felnőtt magyar, s közülük egymillió 40 év alatti tervezi beoltatni magát. Nem elérhetetlen tehát a hatmillió beoltott országának célkitűzése sem.

A magyarok 58 százaléka általánosságban elégedett a kormány koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedéseivel. Orbán Viktor válságkezelési sikerességét mutatja, hogy ez a mutató a járvány során soha nem került 50 százalék alá, azaz legalább minden második magyar választópolgár „inkább elégedett” volt a kabinet döntéseivel. A franciáknál, a németeknél vagy a spanyoloknál ez nem így történt. Természetesen idehaza is nagy hatással van a véleményalakításra a pártpreferencia: a Fidesszel szimpatizálók 88, míg a baloldal támogatóinak 26 százaléka elégedett a kormány járványkezelésével. Az, hogy minden negyedik baloldali szavazó is elégedett a kormánnyal e téren, arra utal, hogy a baloldal nem remélhet „segítséget” a vírustól a kormányellenes hangulat kialakításában.

A Nézőpont Intézet múlt heti kutatásában a megkérdezettek 81 százaléka jelezte, hogy oltáspárti, s 17 százaléka, hogy jelenleg nem kér a vakcinából (ez statisztikailag megfelel a két héttel ezelőtt mért 80 százalékos oltáspártiságnak). A 81 százalékos támogatói kör közel harmada (a teljes felnőtt népesség 25 százaléka) mondta azt, hogy még nem kapta meg az első dózist sem, de oltáspárti, amely nagyjából 2 millió felnőtt polgárnak feleltethető meg. Az „oltásvágyók” nagy száma miatt megalapozottan valószínűsíthető, hogy Magyarországon előbb-utóbb több mint 6 millió beoltott lesz (a kutatás időpontjában 4,1 millió regisztrált átoltott volt).

A kétmillió „oltásvágyó” közel fele, mintegy egymillió felnőtt magyar 40 év alatti. Feltételezhető, hogy a nyáron ők terveznek legtöbbet utazni és fesztiválozni, amelyhez szükségük is lesz a vakcinára. Ez is az átoltottsági arányok további látványos növekedését valószínűsíti.

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2020. május 3-4. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.