MÉG ERŐSEBB FIDESZ, MÉG GYENGÉBB JOBBIK

Az év végi mélypontjához képest is tovább gyengült a Jobbik, a pártra a biztos szavazók körében mindössze 13% szavazna.

Ez azt jelenti, hogy a 2014-es listás választási eredményhez (20,7%) képest tízből közel négy biztos szavazót vesztett Vona Gábor pártja – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Idők számára készült közvélemény-kutatásából. A felmérés alapján a kormánypártokra a biztos szavazók körében 54% szavazna, lényegesen többen, mint az ellenzéki pártokra összesen.Pártpref január

Januárban a teljes felnőtt népesség körében 40% támogatta a kormánypártokat, ami hibahatáron felüli, három százalékpontos növekedés az év végéhez képest. A Jobbik tábora újabb egy százalékpontot csökkenve immár csak 7%, ami 2014 óta a párt legrosszabb eredménye. Az MSZP-vel változatlanul 5, a DK-val pedig 4% szimpatizál. Az Együtt és a Liberálisok tábora 1%, míg a Párbeszéd ezen a bázison ezúttal sem érte el a mérhetőségi szintet. Az LMP hibahatáron belül egy százalékponttal csökkent, ezúttal 3% szimpatizál a párttal, míg a Kétfarkú Kutya Párttal változatlanul 1, a Momentummal pedig 2%. A rejtőzködők közül csak 3% a kormányellenesek aránya.

A legvalószínűbb listás választási eredményeket nézve (a választási részvételüket biztosra ígérők potenciális pártpreferenciája) a Fidesz-KDNP-re 54% szavazna, lényegesen többen, mint az ellenzéki pártokra összesen. A Jobbikra a biztos szavazók körében mindössze 13% szavazna. Ez azt jelenti, hogy a 2014-es listás választási eredményhez (20,7%) képest tízből közel négy biztos szavazót vesztett Vona Gábor pártja. A baloldalon lényegében megmaradt az év végére kialakult hármas holtverseny, az MSZP-re a biztos szavazók körében 9, míg a DK-ra és az LMP-re 8% szavazna. Ami a parlamenti küszöb alatti pártokat illeti, a Momentum szavazataránya 3, a Kétfarkú Kutya Párté 2, míg az Együtté, a Párbeszédé és a Liberálisoké 1% lenne. E pártok számára rendkívül sok múlik a kampány tíz hetén.

***

Módszertan
A Nézőpont Intézet személyes közvélemény-kutatása 2018. január 3-21. között készült 2000 fő megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 2000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 2,2 százalék.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük