ÖTMILLIÓ MAGYAR BÜSZKE A RENDŐRÖKRE

A felnőtt magyar népesség 63 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy Magyarország büszke lehet a rendőreire, az ellenpólust mindössze a megkérdezettek 27 százaléka alkotja – derül ki a Nézőpont Intézet október 23-ai Astoria téri rendőrattack 12. évfordulóján készített közvélemény-kutatásából.

A magyarok közel kétharmada (63 százalék) ért egyet azzal, hogy „Magyarország büszke lehet rendőreire”. A rendőrviccek iróniája és a tizenkét évvel ezelőtti Astoria téri rendőrattack bizalomvesztése ma már ezek alapján a múlté. Nem alaptalan feltételezni, hogy a határvédelem sikere az egyik oka a várakozásoknál jobb rendőrségimázsnak.

rendorseggrafika

Minél idősebb valaki, annál inkább büszke a magyar rendőrök teljesítményére. Míg a legfiatalabb,
18-29 évesekből álló korosztály mindössze 49 százaléka, a 30-39 éveseknek pedig az 56 százaléka gondol jó szívvel a rendőrökre, az 50 évesek vagy annál idősebbek bő kétharmada van jó véleménnyel róluk. Mindez nem jelenti viszont azt, hogy ezekben a társadalmi csoportokban többségbe lennének a rendőrökről negatív véleménnyel bírók, a legfiatalabb korcsoport 41, a 30-39 éveseknek 30 százaléka, az idősebb korosztályba tartozóknak pedig még tovább csökkenő aránya nem büszke a magyar rendőrökre. Átlag feletti a rendőrséggel való azonosulás foka a megyei jogú városokban élők (68 százalék), valamint a szakmunkások (69 százalék) körében, viszont Budapesten az országos átlag alatt teljesítettek a rend védői (57 százalék).

Abszolút számoka átfordítva mindez azt jelenti, hogy ötmillió 18 év feletti magyar szerint lehet Magyarország büszke a rendőreire, közülük 800 ezer fő él Budapesten, 4,2 millió pedig vidéken. A férfiak és a nők között is 2,5-2,5 millió polgár szimpatizál a rendőrség munkájával, életkori bontásban pedig a 60 év felettiek emelkednek ki 1,7 millió fővel.

Érdekesség, hogy a pártpreferencia szerinti megoszlás alapján egyedül a Jobbik-szimpatizánsok között vannak többségben a rendőrségről negatív véleménnyel bírók. Az éppen pártszakadás közepén lévő párt szimpatizánsainak 43 százaléka büszke csak a magyar rendőrökre, 51 százalékuk nem. Ezzel szemben a baloldaliak 58 százaléka, a Fidesz-KDNP szimpatizánsoknak pedig 77 százaléka nyilatkozott pozitívan a rendfenntartókról. A jobbikosokon kívül nincs olyan mérhető támogatottságú párt, amelynek szavazói körében ne lennének többségben a rendőrségről pozitív véleménnyel bírók.

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2018. szeptember 21-26. között készült 1000 fő telefonos megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság esetén a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük