PÉLDA NÉLKÜLI MAGYARORSZÁG-KRITIKA A NÉMET SAJTÓBAN

A Nézőpont Intézet immár ötödik alkalommal készítette el hazánk előző éves nemzetközi sajtómegjelenései kapcsán médiapolitikai elemzését.

A február 9-i, budapesti rendezvényen bemutatott elemzés szerint 2016-ban példa nélküli módon kritikus volt Magyarországgal szemben a német politikai sajtó, a vizsgált német cikkek háromötöde kedvezőtlen volt hazánk szemszögéből.

Az elemzés a képre kattintva letölthető:

Nezopont_Intezet_Vilagsajto

A „Magyarország a világsajtóban 2016” című elemzés kiemelt figyelmet fordít annak bemutatására, hogy milyen kép alakult ki a tavalyi év során a meghatározó nemzetközi sajtótermékekben Magyarország politikai és gazdasági folyamatairól. A tavalyi év során a Nézőpont Intézet már 18 ország 115 nyomtatott és online sajtótermékében közölt, Magyarországgal kapcsolatos közéleti média-megjelenést vizsgált.

A nemzetközi sajtó a tavalyi év során nagyjából a 2015-ös évhez hasonló, fokozott érdeklődést mutatott hazánkkal kapcsolatban. A szemlézett lapok összességében 13 261 megjelenést közöltek Magyarországról, mely átlagosan havi 1 105 cikket jelent. A kedvező hangvételű cikkek aránya csupán 3 százalékot tett ki (439 darab), a kedvezőtlen cikkeké 29 százalékot (3 825 darab), míg a semleges polaritású beszámolóké 68 százalékot (8 997 darab).

Példa nélküli módon kritikus volt Magyarországgal szemben a német sajtó a tavalyi év során, az itt megjelent cikkek háromötöde (60 százaléka) kedvezőtlen volt hazánk szemszögéből. A német sajtóban az eddig vizsgált évek során nem volt még ilyen magas a hazánkkal szembeni negatív hírek aránya. 2016-ban a német mellett az izraeli, olasz és francia lapok is kritikusak voltak, ezekben az országokban 50-53 százalék volt a hazánkkal szemben negatív hangvételű cikkek aránya.

Érdekesség, hogy míg a 2015-ös intenzív nemzetközi médiafigyelem egyértelműen a bevándorlási válság megjelenésével és súlyosbodásával függött össze, 2016-ban e mögött sokkal inkább Orbán Viktor nemzetközi szerepének erősödése állt. Számos külföldi sajtótermék kiemelt figyelmet szentelt a kormányfő bevándorlási politikával és az Európai Unió jövőjével kapcsolatos elképzeléseinek, illetve egyéb külpolitikai kérdésekben – például Donald Trump támogatása – alkotott véleményének.

A legmagasabb havi megjelenésszám a kvótareferendum időszakában, szeptemberben (1 615 megjelenés) és októberben (1 686 megjelenés) alakult ki. A nemzetközi média ezekben a hónapokban kiemelt figyelmet szentelt a népszavazási kampánynak, ezzel összefüggésben a magyar bevándorlási politika intenzív kritikája is rendre előtérbe került. A legnagyobb megjelenésszámot egyébként a német, osztrák és szlovák lapok adták, ugyanakkor a figyelt lapok számarányát nézve a legmagasabb híraktivitást a szlovák, osztrák és lengyel lapok produkálták. Arányaiban a szerb (16 százalék), izraeli (11 százalék) és szlovén (9 százalék) sajtó közölte a legtöbb pozitív cikket Magyarországról.

A rendezvényt Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezérigazgatója nyitotta meg, a „Magyarország a világsajtóban 2016” elemzés legfontosabb megállíptásait pedig Deák Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője ismertette. Ezt követően Kovács Zoltán kormányszóvivő, a Nemzetközi Kommunikációs Iroda vezetője tartott előadást a témában, majd a rendezvényt kerekasztal-beszélgetés zárta. A beszélgetésen Kovács Zoltán kormányszóvivő mellett Boris Kálnoky, a Die Welt újságírója és Adam LeBor, a The Economist és a Newsweek magyarországi tudósítója vett részt.

1 Comments

  1. Wow, superb weblog structure! How long have you
    ever been blogging for? you make blogging glance easy.
    The whole glance of your website is magnificent, let alone the content!
    You can see similar here najlepszy sklep

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük