TOVÁBB ERŐSÖDÖTT A FIDESZ-KDNP, KÖZEL 400.000 FŐVEL BŐVÜLT A KORMÁNYPÁRTOK TÁBORA

A kormányalakítást követően tovább erősödött a Fidesz-KDNP támogatottsága – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Idők számára készített felméréséből.

A kormánypártok a választások utáni népszerűség-növekedésüket tovább tudták folytatni, az előző hónapban is már 52 százaléknyi szavazatot gyűjtöttek volna be, jelenleg pedig 54 százalékos eredményre számíthatnának. Ez azt jelenti, hogy a választásokon megszerzett 2.600.000 fős tábort közel 400 ezer fővel tudták bővíteni két hónap leforgása alatt a kormánypártok.

np_partpreferencia_20180601

A felmérés alapján a teljes felnőtt népesség körében 42 százalék szimpatizál a kormánypártokkal. Ez az arány a Jobbik esetében 11, az MSZP-nél pedig 6 százalék. A DK és az LMP tábora 3-3 százalékos. A Momentum Mozgalom 2 százalékon, a Kétfarkú Kutya Párt pedig 1 százalékon áll. A teljes népességen belül a Fidesz KDNP több, mint egymillióval több szimpatizánssal rendelkezik, mint a teljes ellenzék együttvéve.

 

A legvalószínűbb listás választási eredményeket nézve (a választási részvételüket biztosra ígérők potenciális pártpreferenciája) a Fidesz-KDNP-re 54 százalék szavazna, tehát jóval többen, mint amennyire az ellenzéki pártokra összesen. A Jobbikot 19 százalék választaná, tehát nem tudtak erősödni a választások után sem. Az MSZP-Párbeszéd listára jelenleg 9, az LMP-re 6, a DK-ra pedig 5 százalék szavazna. A Momentum szavazataránya 4 százalékos, míg a Kétfarkú Kutya Párté 2 százalék lenne a biztos szavazók körében.

np_partpreferencia_ujdesign5

A pártpreferenciák változása azt mutatja, hogy a Fidesz-KDNP tovább tudta növelni a szavazói táborát. A belföldi listás eredményeket tekintve 2.600.000 szavazatot kapott a Fidesz-KDNP, a jelenlegi állás szerint ez megközelítené a 3 milliót is, tehát a Fidesz-KDNP-nek közel 400.000-rel több szavazója lenne, mint áprilisban volt. A legnagyobb mértékben a férfiak, a kisebb méretű településeken élők, valamint a középfokú végzettséggel rendelkezők között tudták növelni népszerűségüket a kormánypártok.

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2018. május 02-22. között készült 2000 fő személyes megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 2000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 2,2 százalék.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük