„ÚTELÁGAZÓDÁS” ELŐTT AZ EURÓPAI NÉPPÁRT

Vezetői összefoglaló

  • Amikor a Fidesz 2000-ben belépett az Európai Néppártba (EPP), egy olyan európai bővülő gyűjtőpárthoz csatlakozott, amely keresztény, konzervatív és bevándorlásellenes erőnek számított. A Fidesz és az EPP kapcsolata egyszerre stratégiai és elvi kérdés, ezért annak jövője nem dőlhet el egyik napról a másikra. Az EPP-nek döntenie kell, hogy megmarad-e jobboldalinak, azaz a keresztény kultúra védelmezőjének, az illegális bevándorlás ellenzőjének és a családok támogatójának. Megválaszolandó kérdés az is, hogy az EPP egyszínű kispárt vagy sokszínű gyűjtőpárt akar-e lenni.
  • Az EPP a Fidesz belépése óta ideológiai irányváltást hajtott végre. A pártszövetség által 2001-ben elfogadott Berlini Nyilatkozat még az illegális bevándorlás elleni küzdelmet, az országhatárok hatékony védelmét, a gyermekeikért felelősséget vállaló család támogatását emelte a pártszövetség politikájának középpontjába. Beszédes, hogy az akkori EPP többsége Berlusconiban látta a jövőt, Helmut Kohlban a példát és II. János Pál hatására az európai alkotmányban az Istenre való hivatkozásért is kiállt.
  • 2020 elején úgy tűnik, hogy az EPP mostani vezetői :
  • → az európai baloldalhoz való alkalmazkodás érdekében megpróbálják a pártszövetség elveit a baloldal számára kompatibilissé tenni (legyen szó az illegális bevándorlás elfogadásáról, a genderszemlélet felvállalásáról vagy a humanitárius vízum megszavazásáról), Angela Merkelnek a német CDU-t „szociáldemokratizáló” törekvéseihez hasonlóan;
  • → feladva a húsz évvel ezelőtti gyűjtőpárti célokat megelégszenek a kispárti léttel, illetve a zöld és a liberális baloldallal való állandó együttdöntéssel olyan kérdésekben, amelyek megkülönböztethetnék a Néppártot a baloldali pártoktól.
  • 2020-ra az EPP válságba került, ma már csak az Európai Parlament képviselőinek negyede tartozik a pártszövetséghez, amelyből két, ellentétes jövőképen alapuló kiút is lehetséges: a balliberális fordulat folytatása vagy a visszatérés a húsz évvel ezelőtti, kereszténydemokrata gyökerekhez. 2020 nagy kérdése, hogy az EPP melyik utat választja, s hogy egyáltalán képes lesz-e választani egy utat.

A teljes tanulmányt ide kattintva tudja elolvasni. 

Borítókép: MTI / Illyés Tibor