VAGY EGYÜTT MARADUNK, VAGY SZÉTESÜNK AZ UNIÓS PUZZLE-BEN + galéria

Közép-Európa ismét felkerült a világtérképre és ez a mi művünk: lengyelek, magyarok, szlovákok és csehek közösen értük el – mondta Beata Szydlo lengyel miniszterelnök-helyettes a Nézőpont Intézet és a Felczak Alapítvány által szervezett, „Közép-Európa Európája” című konferencián.

A lengyel miniszterelnök-helyettes a közép-európai országok együttműködésének mélyítésére, közös lehetőségeire hívta fel a figyelmet. Mint fogalmazott, „együtt szereztük meg függetlenségünket, együtt építettük gazdaságainkat. Vagy együtt maradunk, vagy szétesünk az uniós puzzle-ben”. A Nézőpont Intézet budapesti eseményén elmondta, a közép-európai országoknak a nemzetközi fórumokon közösen kell kiállniuk értékeikért, ez pedig állandó küzdelmet követel meg. Beata Szydlo a közelgő, Európai Parlamenti választások fontosságára hívta fel a figyelmet. A lengyel miniszterelnök-helyettes szerint az Európai Unióban csökken a bizalom, az uniós polgárok elidegenedtek az uniós intézményektől, miközben a kétsebességes Európa következtében kettészakad a szövetség. – Közép-Európának felelőssége van abban, hogy ezt a folyamat megfordítsa. Hagyjunk reményt az embereknek arra, hogy a közösség, ami valaha létrejött összekapcsoljon, és ne elválasszon minket – mondta a lengyel miniszterelnök-helyettes.

A nemzetközi konferencián tizenhárom magyar és lengyel politikus, szakértő vett részt. Trócsányi László igazságügyi miniszter elmondta, fontos, hogy Magyarország és Lengyelország együtt gondolkodjon Európa jövőjéről, hogy megosszák egymással vízióikat. – A közép-európai államok egyedül gyengék, de egyedül ellenállhatatlanok – idézte az igazságügyi miniszter egy, a Visegrádi Együttműködésről a napokban megjelent német újságcikket. Trócsányi László szerint sikeres a közép-európai együttműködés, a V4-ek hangja ma erősebben szól, mint bármikor.

A rendezvényt Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője, illetve a társszervező Waclaw Felczak Alapítvány elnöke, Karol Biernacki nyitotta meg. Mráz Ágoston Sámuel beszédében elmondta, a Nézőpont Intézet kutatása szerint a közép-európai emberek 70 százaléka tartja magát kereszténynek, szintén 70 százalékuk vallja úgy, hogy nem kér a bevándorlásból. – Ezzel a közép-európai nemzetek közös témát találtak és sikerült meghatározniuk az európai parlament választási kampányának témáját – közölte a Nézőpont Intézet vezetője. Karol Biernacki arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai alapelvek elvesztették jelentésüket, ezért fontos, hogy a lengyel-magyar kulturális párbeszédben központi témája a kereszténység legyen.

Az eseményen több kerekasztal beszélgetésre is sor került. Az Európai Unió identitását célzó vitában Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke elmondta, Európában egyre népszerűbb fogalom a „materialista keresztény”, illetve az „ateista keresztény” az egyházi vezető szerint ez azonban veszélyes jelenség. – Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz. A gondolat megfogalmazója ez alatt nem azt értette, hogy tele lesznek a templomok. Hanem azt, hogy Európa vagy vallja identitását, vagy ha ezt megtagadja egy színtelen, szagtalan masszává válik és eltűnik a történelem süllyesztőjében – fogalmazott Kiss-Rigó László.

A beszélgetésen részt vett az Orbán Viktor miniszterelnökről könyvet író lengyel újságíró, Igor Janke is. A lengyel újságíró arra hívta fel a figyelmet, hogy Európa visszaesett globális gazdasági versenyben, szerinte Európa a legkevésbé innovatív kontinens.