VÁLTOZATLAN ERŐVISZONYOK A KAMPÁNYSTARTNÁL

Változatlan támogatottsággal fordulnak rá a pártok a hivatalos kampányidőszakra – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Idők számára készült kutatásából. A felmérés alapján másfélszer többen szimpatizálnak a kormánypártokkal (a teljes felnőtt népesség körében 40%), mint az ellenzékkel együtt.

A Jobbik tábora változatlanul 7%, ami továbbra is a ciklus legrosszabb eredménye a párt számára. A baloldalon állandósult a hármas holtverseny az MSZP-Párbeszéd, a DK és az LMP között. 

Pártpref február

Februárban változatlanul 40% támogatta a kormánypártokat a teljes felnőtt népesség körében, a kormánypártokkal így másfélszer többen szimpatizálnak, mint az ellenzékkel együtt. A Jobbik tábora ugyan nem csökkent tovább, de változatlanul 7%, ami továbbra is a ciklus legrosszabb eredménye a párt számára. Az MSZP-Párbeszéd szimpatizánsainak aránya továbbra is 5, a DK esetében pedig 4%, míg Együtt és a Liberálisok táborát nézve 1%. Az LMP hibahatáron belül egy százalékponttal erősödött, ezúttal 4% szimpatizál a párttal, míg a Momentummal változatlanul 2, a Kétfarkú Kutya Párttal pedig 1%. A rejtőzködők között ezúttal csak 2% a kormányellenesek aránya.

A legvalószínűbb listás választási eredményeket nézve (a választási részvételüket biztosra ígérők potenciális pártpreferenciája) a Fidesz-KDNP-re 54% szavazna, ezen a bázison is lényegesen többen, mint az ellenzéki pártokra összesen. A Jobbikra a biztos szavazók körében változatlanul 13% szavazna, ami jóval elmarad a párt 2014-es listás választási eredményétől (20,7%). A baloldalon továbbra is hármas holtverseny van a pártpreferenciák változása nélkül. Az MSZP-Párbeszéd listára a biztos szavazók körében 10, míg a DK-ra és az LMP-re 8% szavazna. A parlamenti küszöb alatti pártok közül a Momentum szavazataránya 3, a Kétfarkú Kutya Párté 2, míg az Együtté és a Liberálisoké 1% lenne.

Módszertan
A Nézőpont Intézet személyes közvélemény-kutatása 2018. február 3-21. között készült 2000 fő megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 2000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 2,2 százalék.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük