2006 OKTÓBERE GYURCSÁNY FELELŐSSÉGE

Az 1956-os forradalom félévszázados emlékünnepsége az akkori Gyurcsány-kormány morális válságának szimbóluma volt. Tizenöt évvel később csak tisztul a kép: ma már minden második magyar jogszerűtlennek tartja az akkori rendőri eljárást, 42 százalékuk pedig az akkori kormányfőt hibáztatja.

2006. október 23-án, egy hónappal az őszödi beszéd kiszivárgása, három héttel az akkori ellenzéki Fidesz önkormányzati választási győzelme és két héttel az akkori MSZP-SZDSZ koalíció hiány nélküli Gyurcsány Ferenc melletti bizalmi szavazását követően, a morális válság kellős közepén került sor az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójának megünneplésére. A Fidesz nagygyűlésének végén a rendőrök, szélsőjobboldaliak elleni fellépés címén lovasrohamot és könnygáz-támadást indítottak, számos békés tüntetőt is megsértve-megalázva. A rendőri eljárás azonnal politikai vita tárgya lett, amelyet az idő múlásával egyre inkább elveszít Gyurcsány Ferenc.

Tizenöt évvel a 2006-os rendőri attak után, a választókorú magyarok 49 százaléka (a választáson részvételüket ígérők 54 százaléka) mondta azt, hogy a rendőri eljárás jogszerűtlen volt, s csak 20 százalékuk azt, hogy jogszerű. Mindez jelentős elmozdulás még az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest is. 2016 és 2020 között ugyanis csak a magyarok 40 százaléka vélte úgy, hogy a rendőrség jogszerűtlenül járt el, a jogszerűségben hívők tábora pedig öt év alatt 34-ről 20 százalékra csökkent. Ma már a jelenlegi kormány kritikusainak 38 százaléka is jogszerűtlen rendőri beavatkozásról beszél, 33 százalékuk szerint ugyanakkor az akkori rendőrség jogszerűen járt el. Az időbeli távolság segítette a tisztánlátást.

A történtekért a felnőtt magyarok 42 százaléka inkább Gyurcsány Ferencet, 12 százaléka inkább a rendőrséget, 17 százaléka pedig „valaki mást” tart felelősnek. A rendőri fellépést jogszerűtlennek tartó csoport (minden második magyar) 65 százaléka, tehát kétharmada Gyurcsány Ferencet tartja a történtek felelősének, s csak 12 százaléka a rendőrséget. Ezzel szemben a mai kormánykritikusoknak csak egyhatoda (16 százaléka) gondolja azt, hogy Gyurcsány felelőssége volt a rendőrség vitatható fellépése a Fidesz rendezvényén résztvevők ellen.

Míg a társadalom többsége jogszerűtlennek tartja 2006 októberének rendőri fellépését, Gyurcsány Ferenc továbbra is kitart mítosza, Orbán Viktor hibáztatása mellett, lekicsinyelve a rendőri intézkedések hibáit. Aki ma Magyarországon politikával foglalkozik, választásra kényszerül ebben a kérdésben a társadalmi többség és Gyurcsány Ferenc között. Márki-Zay Péter Gyurcsány Ferenccel kötött szövetséget.

 

A kutatás a Polgári Magyarországért Alapítvány támogatásával készült.

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2021. október 18. és 20. között, 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.