A BALOLDALIAK IS EGYETÉRTENEK FERENC PÁPA BÉKEPÁRTI JAVASLATÁVAL

A magyarok háromnegyede (77 százalék) egyetért Ferenc pápa békepárti javaslatával, miszerint Ukrajnának a háború folytatása helyett tárgyalnia kellene Oroszországgal a háború végéről. A baloldali szavazók többsége is fegyverszünetet akar annak ellenére, hogy a baloldali pártok egyáltalán nem beszélnek a béketárgyalások szükségességéről. A Gyurcsány-koalíció (71 százalék) és Magyar Péter pártja (65 százalék) támogatóinak többsége szerint is a „fehér zászló bátorságára” lenne szükség, míg a Kétfarkú Kutya Párt körében vannak legkisebb arányban a fegyvernyugvás támogatói (45 százalék).

Egy évvel ezelőtt látogatott Ferenc pápa Magyarországra, amikor több beszédében is utalt a béke fontosságára, s „egy bölcsőkkel és nem sírokkal teli jövőt” kívánt. Azóta az egyházfő többször is állást foglalt a béke ügyében, egy interjúban úgy fogalmazott Ukrajna kapcsán, hogy „az az erősebb, aki látja a helyzetet, aki a népre gondol, akinek van bátorsága a fehér zászlóra, a tárgyalásra.” A Nézőpont Intézet arra volt kíváncsi, hogy egy évvel a történelmi látogatást követően hogyan értékelik a magyarok a pápa látogatását, és mit gondolnak az egyházfő békepárti javaslatáról.

Arra a kérdésre, hogy visszaemlékezve inkább jó, vagy inkább nem jó, hogy a katolikus egyházfő látogatást tett hazánkban, a magyarok 83 százaléka pozitívan válaszolt, és mindössze 6 százalék gondolkodott erről elutasítóan.

Nemcsak Ferenc pápa látogatását tartják ugyanakkor visszatekintve jónak, de békepárti gondolataival is egyetért a magyarok többsége. A választók több mint háromnegyede (77 százalék) egyetért azzal, hogy Ukrajnának a háború folytatása helyett tárgyalnia kellene Oroszországgal a háború végéről, és csak kevesebb mint ötöde (16 százalék) van ellenkező véleményen.

A fegyvernyugvást a háború kitörése óta szorgalmazó kormánypártok szavazói teljes mértékben (96 százalék) egyetértenek Ferenc pápával a „fehér zászló bátorságát” illetően, mely arány szinte megegyezik a Mi Hazánk szavazóiéval (97 százalék).

Miközben a baloldali pártok az Európai Unió háborúpárti álláspontját támogatják, nem tudták meggyőzni ennek helyességéről saját szavazóikat. Nem meglepő, hogy a véleménymegoszlás hasonló arányai jellemzik a Gyurcsány-koalíciót és Magyar Péter pártját, miután ugyanazon baloldali közösség vezetéséért állnak versenyben. A DK-MSZP-P közös lista támogatóinak 71 százaléka, Magyar Péter szimpatizánsainak 65 százaléka egyet ért Ferenc pápa béketárgyalásokat sürgető gondolataival, ugyanakkor mindkét csoportban az országos értéknél nagyobb, 25 százalék a gondolattal egyet nem értők aránya. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt szavazói körében csekély többségben vannak a béketárgyalás-pártiak (45 százalék) a háborúpártiakkal (42 százalék) szemben.

Módszertan

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása 2024. május 6-8. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba ± 3,16 százalék. Bázis = magyar választók, a választási részvételüket egy országgyűlési választáson biztosra ígérő válaszadók.