A KORMÁNYPÁRTI POLITIKUSOK NÉPSZERŰBBEK, MINT AZ ELLENZÉKIEK

A kormányoldalhoz tartozó politikusok népszerűbbek az ellenzéki politikusoknál, sőt az ellenzéki politikusok között egy olyan sincs, akit többen szeretnének fontos politikai pozícióban látni, mint ahányan elutasítják politikai szerepvállalásukat – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából.

A miniszterelnök elfogadottsága az elmúlt 5 évben egyszer sem volt ilyen magas, jelenleg a lakosság 57 százaléka szeretné őt továbbra is fontos politikai pozícióban látni. Nem csak a miniszterelnök, de több kormánytag is profitált politikailag a koronavírus elleni hatékony fellépésből. 2019 decemberéhez (a legutóbbi vizsgálathoz) képest Gulyás Gergelyt 14, Szijjártó Pétert 10, Varga Mihályt pedig 9 százalékponttal többen szeretnék fontos politikai pozícióban látni. Az előző héten végzett kutatás azt is megmutatja, hogy jelenleg nincs egyetlen olyan ellenzéki politikus sem, akit többen szeretnének vezető szerepbe juttatni, mint ahányan elutasítják őket. A lakosság 36 százaléka ugyan fontos politikai pozícióban szeretné látni Karácsony Gergelyt (ezzel ő a legkedveltebb ellenzéki politikus), de minden második válaszadó elutasítja őt. Fekete-Győr András ismertsége alacsony (10-ből 4 ember tudja csupán kiről van szó), ráadásul elutasítottsága még az őt ismerők körében is kétszerese a támogatottságának A lakosság továbbra is Gyurcsány Ferenc politikai szerepvállalását utasítja el a leginkább, a válaszadók 78 százaléka nem szeretné őt fontos pozícióban látni.

Az Orbán Viktor munkájával elégedetlenek aránya jelenleg a szavazókorúak egyharmadát teszi ki, utoljára 2015 októberében volt ilyen alacsony ez a mutató. Az eredmények nem meglepőek az Uniós tárgyalások és a koronavírus-járvány hatásai ellen hozott, világviszonylatban is kifejezetten hatékonynak mondható intézkedések sikere láttán. A járvánnyal kapcsolatos sikeres kormányzati védekezés ezzel párhuzamosan kényszerpályára állította az ellenzéki politikusokat, melyről azóta sem tudnak letérni.

A népszerűség szempontjából előny a kormánytagok számára, hogy a Fideszre szavazók egységesek, míg az ellenzéki közös listára szavazók meglehetősen megosztottak az ellenzéki politikusokat illetően: míg a Fideszre szavazók között kifejezetten alacsony a kormánytagok elutasítottsága (3 – 12 százalék), addig az ellenzékre szavazók az egyes ellenzéki politikusokat jóval szigorúbban ítélik meg, 15-62 százalékuk nem szeretné az egyes ellenzéki politikusokat fontos pozícióban látni.

Ez két dologra is rávilágítja a figyelmet: Egyrészt arra, hogy továbbra sem látni olyan ellenzéki politikust, aki miniszterelnök-jelöltként sikerrel vehetné fel a harcot a 2022-es országgyűlési választásokon Orbán Viktorral szemben. Másrészt pedig arra, hogy az ellenzéki közös lista több konfliktust is előhozhat a baloldalon, főként Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára népszerűtlensége miatt.

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2020. július 14. és 16. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.