A KÖZÉP-EURÓPAIAK KÖZEL KÉTHARMADA TOVÁBB ERŐSÍTENÉ A REGIONÁLIS PARTNERSÉGET

A V4-ek együttműködéséről a csehek, lengyelek, magyarok és szlovákok körében átlagosan tízből nyolcan hallottak, míg közel kétharmaduk (65%) fontosnak tartja a négy ország együttműködését. 

Magyarország mellett további tíz közép-európai országban végzett reprezentatív közvélemény-kutatást a Nézőpont Intézet.

A kutatás alapján a főbb megállapítások:

  • A közép-európaiak közel kétharmada tovább erősítené a regionális partnerséget. A V4-ek együttműködéséről a csehek, lengyelek, magyarok és szlovákok körében átlagosan tízből nyolcan hallottak, míg közel kétharmaduk (65%) fontosnak tartja a négy ország együttműködését. A Három Tenger Kezdeményezésről a kilenc érintett országban (Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Románia, Bulgária) ugyan jóval kevesebben hallottak – tízből átlagosan ketten –, ám ezt a partnerséget is közel azonos arányban (64%) tartják fontosnak.
  • A kelet-közép-európai országok (a vizsgált régió Németország és Ausztria kivételével) egymásról alkotott képe rendkívül pozitív, minden ország megítélése 54% feletti mértékben pozitív e körben. Kétharmadnál is többen szimpatizálnak a csehekkel (81%), a szlovákokkal (75%), a lengyelekkel (73%), a szlovénekkel (71%), valamint a magyarokkal (69%) és a horvátokkal (67%), de a bolgárok (59%), szerbek (55%) és románok (54%) régiós megítélése ugyancsak pozitív.
  • Magyarországgal a közép-európai régióban átlagosan 78% erősítené, vagy legalábbis szinten tartaná a politikai kapcsolatokat, míg a gazdasági kapcsolatokat nézve ez az arány 82%. A hazánkkal való politikai kapcsolatokat a régió lakossága körében mindössze 16%, míg a gazdasági kapcsolatokat csak 13% lazítaná.
  • A régió országinak polgárai továbbra is az Európai Uniós tagság pártján állnak (a megkérdezettek körében átlagosan 75%). Leginkább a lengyelek és a románok (84%) elleneznének egy esetleges kilépést, míg a horvátok és a csehek negyede (24-28%) kilépéspárti. A magyarok kétharmada (68%) szintén az Uniós tagság pártján áll. Az Európai Unió brüsszeli vezetésével viszont Románia kivételével minden vizsgált államban elégedetlenek, átlagosan másfélszer többen (53%), mint ahányan elégedettek (36%).
  • Ugyancsak a régió egységét mutatja, hogy a megkérdezettek háromnegyede (74%) elutasítja a kontinensen kívülről induló bevándorlást, kétharmaduk (65%) szerint meg kell őrizni a keresztény kultúrájú Európát, míg háromötödük (60%) ellenezné az Európai Egyesült Államok esetleges létrejöttét.

A kutatás prezentációja az alábbi linken érhető el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük