A LEGKISEBBEK VOLTAK A LEGHANGOSABBAK

A Jobbik – ellentétben a legtöbb párttal – nem folytatott aktív kommunikációt a népszavazási kampányhajrá hónapjában, így szeptemberben közel ugyannyit szerepeltek a párt politikusai az esti híradókban, mint a politikailag kevésbé aktív nyári időszakban. 

A harmadik negyedéves elemzés ezúttal is a TV2, az RTL Klub, az M1, a HírTV, az ATV és az Echo TV esti híradóit vizsgálta – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb híradóelemzéséből.

A vizsgált hírműsorok politikai napirendjét a bevándorlási válság és a kvótareferendum uralta, minden hónapban magasan ez a téma vezette a legtöbb megjelenést eredményező ügyek listáját.

A népszavazási kampányt is magában foglaló időszakban jelentős átrendeződés rajzolódott ki az ellenzéki megszólalók tekintetében: míg korábban hagyományosan a mindenkori MSZP elnöke vezette a saját hangon megszólaló ellenzéki politikusok listáját, addig a harmadik negyedévben már az Együtt elnöke, Szigetvári Viktor lett a legtöbbet saját hangján megszólaló ellenzéki politikus. Ezt egyértelműen az eredményezte, hogy a párt erőteljes kampányt folytatott a kvótareferendum bojkottálása érdekében, míg Molnár Gyula csak a kampány utolsó heteire tudta valamelyest egyértelműsíteni pártja álláspontját a kérdésben.

Molnár Gyula MSZP elnök a második helyen szerepelt az ellenzéki megszólalók listáján, ugyanakkor az összesen 79 ilyen típusú megjelenése jóval elmarad Tóbiás József, korábbi MSZP elnök teljesítményétől, aki az előző negyedévben még 200 alkalommal szólalt meg az esti híradókban.

A Jobbik ezen a listán érezhetően háttérbe szorult, Vona Gábor csupán a nyolcadik lett a legtöbbször saját hangon megszólaló ellenzéki politikusok közül, míg az előző negyedévben – a népszavazási kampányt megelőzően – a második helyen szerepelt. A pártok megjelenési listáján az LMP végzett a harmadik helyen, a Jobbikot is megelőzve. Az Együtt és a PM megjelenéseinek aránya ugyancsak növekedett.

Az olimpiának köszönhetően minden csatornán kitüntetett szerepet kaptak továbbá a sporthírek. A sporteseményekről beszámoló tudósítások aránya az M1 hírműsorában volt a legmagasabb (20,4 százalék). A magyar sportolók sikereiről legkevésbé az RTL Klub nézői értesülhettek, itt az esti híradókban csupán 6,2 százalék volt a sporthírek aránya.

A teljes elemzés innen tölthető le.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük