A PESTI ÚTÉRT A FŐVÁROS FELELŐS

A fővárosi önkormányzat fenntartásában üzemelő Pesti Úti Idősek Otthonában történt koronavírus-katasztrófáért kétszer annyian hibáztatják a fővárost, mint a kormányt. Az írásbeli érettségi vizsga megtartásával viszont a magyarok 62 százaléka egyetért – derült ki a Nézőpont Intézet szombaton zárult kutatásából.

Kétszer annyian tartják „inkább a fővárost” (40 százalék) felelősnek a Pesti Úti Idősek Otthonában történt koronavírus-fertőzésért és az immár 29 halálesetért, mint „inkább a kormányt” (21 százalék). Beszédes, hogy a válaszadás a pártpreferenciák mentén oszlik meg, de az is, hogy az ellenzéki szavazók ötöde (19 százalék) szintén a „inkább a fővárost” teszi felelőssé a fővárosi otthonban történt katasztrófáért. A budapestiek körében valamivel szorosabb a helyzet, de itt is a relatív többség, 35 százalék „inkább a fővárost” tartja felelősnek, 28 százalék viszont „inkább a kormányt”, amely egy ősszel ellenzéki többségi városban nem lehet megnyugtató adat a városvezetésnek (a megkérdezettek 37 százaléka nem tudta megítélni a kérdést).

A járványhelyzetben különösen fontos az intézkedésekbe és a döntéshozókba vetett bizalom, ezért jó hír a kormány számára, hogy döntéseivel váltakozó méretű, de többségi támogatást tudott szerezni. Leginkább a munkahelyvédelmi akcióterv kibővítésével értenek egyet a megkérdezettek (78 százalék), de kimagasló a bérek munkaadói terheinek („szochó”) csökkentésével (73 százalék), valamint a 13. havi nyugdíj visszaállításával való egyetértés is (72 százalék). Valamivel alacsonyabb, de még mindig többségi támogatást élvez a nyelvvizsga nélküli diplomaszerzés (50 százalék) és – alighanem az ellenzék meglepetésére – a kórházi ágyak felszabadítása is (53 százalék).

A következő napok kulcskérdésével, az írásbeli érettségi vizsgák májusi megtartásával is a megkérdezettek 62 százaléka egyetért, a 30 év alattiaknak az 55 százaléka. Ebben a kérdésben a szokásos, pártszimpátia szerinti gondolkodás sem érvényesül. A kormánykritikus polgárok 46 százaléka egyetért az érettségi megtartásával, 45 százaléka viszont ellenzi.

Május elejére ígérte a kormányfő a korlátozó intézkedések felülvizsgálatát, ezért fontos, hogy a szombaton véget ért kutatás szerint a kijárási korlátozásokat továbbra is a megkérdezettek háromnegyede (76 százalék) nem enyhítené, sem a határok (78 százalék), sem az iskolák (78 százalék), sem a vendéglők (73 százalék) újranyitását nem támogatják a magyarok. A boltba-járás időkorlátozásának eltörlését sem szeretné a megkérdezettek 71 százaléka, de itt volt a legmagasabb a korlátozásellenesek tábora (26 százalék).

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2020. április 23-25. között, 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.