SIKERESEN VIZSGÁZHAT AZ ÉRETTSÉGI

A magyarok 72 százaléka egyetért azzal, hogy most hétfőn megkezdődnek a központi írásbeli érettségi vizsgák, s csak 19 százalékuk osztja az ellenzék véleményét, miszerint inkább a helyi iskolákban kapott jegyekből kellett volna jegyet ajánlani – ez derül ki a Nézőpont Intézet április utolsó két napján készített telefonos kutatásából. Az érettségi sikeresen vizsgázhat, de az ellenzék ebben a kérdésben is megbukott.

Április végén is változatlanul nagy a bizalom a kormány válságkezelése iránt a magyarok körében. Négyből hárman (76 százalék) „teljes mértékben” vagy „inkább” elégedettek a kormány „koronavírus terjedése ellen tett intézkedéseivel”.  Nemzeti egységről túlzás lenne beszélni, de fontos fejlemény, hogy a kormánnyal más kérdésekben kritikus választók 37 százaléka is elégedett a kabinet lépéseivel. Sőt minden korcsoportban, településtípuson és minden iskolai végzettségű milliőben legalább kétharmados a kormány munkájával való elégedettség.

A járványhelyzetben az érettségi megtartása körül is éles politikai vita alakult ki, amelyet – úgy tűnik – az ellenzék elveszített. Az ellenzéki politikusok koncepciója, miszerint a központi és egységes érettségi helyett az egyes iskolákban a tanév során adott jegyek átlaga alapján ajánlják meg a jegyeket, csak a felnőtt magyarok 19 százalékának tetszik, 72 százalékuk inkább a kötelező vagy a szabadon választott, de megtartott érettségi pártján áll. Még az ellenzéki szavazók 60 százaléka is inkább az érettségi megtartását, mint saját politikusaik kormányellenesnek szánt, de valójában a diákok közötti esélyegyenlőséget megakadályozó koncepcióját támogatja.

Május 4-étől 21-éig mintegy 70 ezer diák járulhat az egységes érettségi vizsgákra, különleges feltételek között. A magyarok 89 százaléka egyetért azzal, hogy az érettségi vizsga önkéntes, csak a felvételizőknek szükséges részt vennie, 75 százalékuk még azzal is egyetért, hogy a vizsga kezdetéig a diákok lemondhassanak az idei megmérettetésről, tehát a szokásosnál lazább szabályok érvényesüljenek. Összességében 73 (a kormánykritikusok körében 65) százalékos a támogatottsága annak az intézkedésnek, hogy 2020-ban csak írásbeli vizsgákra kerül sor, jóllehet a mostani körülmények között veszélyes szóbeli vizsgákon a diákok korábbi években jobban szerepeltek. Végül a magyar társadalom 85 százaléka azzal is egyetért, hogy a reggelente sűrűbb közösségi közlekedés elkerülése érdekében hétfőn ne a megszokott 8 órától, hanem 9 órától legyen az érettségi.

Az ellenzéki pártok álláspontja tehát összességében és részleteiben is kisebbségben van a magyar társadalmon belül, egyetlen vigaszuk az lehet, hogy a magyaroknak csak a 42 százaléka foglalkozott ezzel a kérdéssel az elmúlt héten, míg a koronavírusról 82 százalékuk beszélgetett.

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2020. április 29-30. között, 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.