AZ USA ÉS OROSZORSZÁG IS JÓL JÁR AZ UKRAJNAI HÁBORÚVAL – MÉG A BALOLDALIAK SZERINT IS

A magyarok többsége szerint Oroszország (60 százalék) és az Egyesült Államok (75 százalék) is hasznot húz az ukrajnai háborúból – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából. A kormánypárti (83 százalék) és a kormánykritikus szavazók (61 százalék) körében is többségben vannak azok, akik szerint az USA profitál a háborúból.

Miközben Európa az elhúzódó orosz-ukrán háborúnak köszönhetően a gazdasági recesszió szélén áll, felmerül a kérdés, hogy kik a szankciós politika haszonélvezői, s hogy a háborút elindító Oroszország, illetve Ukrajna legnagyobb katonai támogatója, az Egyesült Államok jól járnak-e a fegyveres konfliktussal. A Nézőpont Intézet ezért azt vizsgálta, hogy mit gondolnak a magyarok arról, hogy a két legnagyobb szembenálló fél mennyire nyertese a háborúnak.

Tíz magyar választóból hat (60 százalék) szerint Oroszország hasznot húz a háborúból, s csak három (29 százalék) állítja, hogy nem profitál belőle. Az Egyesült Államokról ennél is többen, a magyarok háromnegyede (75 százalék) vélekedik úgy, hogy profitál az ukrajnai konfliktusból, s mindössze 15 százalék szerint nem jut előnyökhöz a háború által.

Meglepő eredmény, hogy pártállástól függetlenül egységes a magyarok véleménye Oroszország és az Egyesült Államok háborús haszonszerzéséről. Oroszország a kormánypárti szavazók 63 százaléka szerint jár jól a háborúval, míg a kormánnyal szemben kritikus szavazók hasonló arányban, 57 százaléknyian vélekednek így. Az Egyesült Államok a kormánypártiak 83 százaléka szerint húz hasznot a háborúból, tíz kormányellenes szavazóból hat (61 százalék) szintén ezt az álláspontot osztja. A magyarok tehát politikai hovatartozástól függetlenül úgy vélekednek, hogy a háborúból a két nagyhatalom egyértelműen profitál.

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2022. szeptember 21-29. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra; a mintavételi hiba ± 3,16 százalék. Bázis = magyar választók.