Elemzés az új kormányról

Elsősorban az olcsó állam létrehozását szimbolizálja az összesen nyolc minisztériumból álló, leendő második Orbán-kormány az MTI által hétfőn megkérdezett politológusok szerint. Nézőpontok, vélemények, megjegyzések.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója, miután Orbán Viktor hétfőn bemutatta leendő kormányának tagjait, az MTI megkeresésére közölte, hogy a kibontakozó új kormányzati struktúra az eddiginél hatékonyabb vezetés lehetőségét rejti magában, de sikere függ a személyiségek együttműködésétől, a hatáskörök pontos elhatárolásától is.

Mráz Ágoston Sámuel ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az összevont minisztériumi szerkezet a tárcák közötti érdekellentéteket is csökkenti, a minisztériumok számának csökkentése pedig nem jelenti automatikusan egy-egy ágazat – például a környezetvédelem és az oktatás – háttérbe szorulását.

Hozzátette: a kevesebb poszt és intézmény az “olcsó állam” ígéretének is megfelel, ami az átalakulás társadalmi támogatottságát is garantálhatja.

A magyar kormányszerkezetben a rendszerváltás óta ismeretlen miniszterelnök-helyettesi posztról szólva Mráz Ágoston Sámuel azt mondta, hogy Navracsics Tibornak kiemelt feladata lesz az államirányítás szempontjából, de politikai felelőssége nem lesz nagyobb minisztertársainál. A kormányzás sikeressége ugyanis elsősorban Orbán Viktor megítélésére lesz hatással, másrészt a többi tárcavezető is komoly és nehezen teljesíthető feladatokat kapott a leendő kormányfőtől – fejti ki a szakértő.

Orbán Viktor, a kormányfői poszt várományosa hétfőn a parlamentben mutatta be leendő kormánya tagjait. Matolcsy György vezeti a Nemzetgazdasági Minisztériumot, Martonyi János a külügyi tárcát, Pintér Sándor lesz a belügyminiszter, Fellegi Tamás a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium irányítója, Réthelyi Miklós a nemzeti erőforrásokért felelős tárcavezető, Fazekas Sándor a vidékfejlesztési miniszter, Hende Csaba a honvédelmi tárcavezető, Navracsics Tibor pedig a közigazgatásért és az igazságügyért felel majd a kormányfő helyetteseként. Az új kabinetben Varga Mihály vezeti majd a Miniszterelnökséget államtitkárként, Navracsics Tibor mellett pedig miniszterelnök-helyettes lesz Semjén Zsolt, a KDNP elnöke is.

Mráz Ágoston Sámuel, MTI, 2010. május 3.