Érzelmileg fontos döntéseket is elfogadott a Fidesz

A gyors törvényhozási dömping lehetővé teszi, hogy a Fidesz már a parlament első két hete után mérleget vonjon, kipipálhassa ígéreteit. Az új kormány igyekszik bizonyítani, hogy a kormányprogram megegyezik a választási programmal, illetve az Orbán Viktor által hangoztatott „forradalmi változást” támasztják alá, teszik kézzelfoghatóvá a parlamenti döntések.

Ezeknek egy része elsősorban olyan szimbolikus törvény, amely a jobboldali tábor számára érzelmileg fontos (kettős állampolgárság, Trianon-emléknap) és az új vezetés korábbitól eltérő prioritásait jelzi. Egyben alkalmasak voltak arra, hogy zavarba hozzák a nemzetpolitika ügyével az MSZP-t, illetve „beelőzzék” a Jobbikot. Az ellenzéki pártok az első pillanattól kezdve éles reagálási kényszerben vannak, hamar dönteniük kellett, miként viszonyulnak a kormány javaslataihoz, ezáltal a Fideszhez és egymáshoz.

A héten módosították a népszámlálásról szóló törvényt is, amelyet korábban az államfő is megvétózott, ám észrevételeit az Országgyűlés nem fogadta meg teljes mértékben, így a vallásra a mostani módosítás után kérdezhetnek rá a kérdezőbiztosok, illetve általában a nemzetiségi hovatartozás szerepel majd a kérdőíven.

Az elfogadott törvények egy másik része a szerkezetátalakítást hivatott biztosítani (miniszterek felsorolásáról, államtitkárok jogállásáról), erre nyilván minden új kormánynak lehetősége van, jelen esetben pedig a kisebb, hatékonyabb állam népszerű üzenetét is hangsúlyozni akarja a Fidesz az átszervezéssel. Ide kapcsolódik a parlament létszámának vagy az önkormányzati képviselők számának csökkentése, amely találkozik a választók szimpátiájával. A választási rendszer reformja régóta húzódó kérdés, ezt is gyorsan napirendre tűzte a Fidesz, az azonnali cselekvést demonstrálandó.

A benyújtott javaslatok között vannak olyanok, amelyek az elmúlt 8 év sérelmeiért akarják kárpótolni az embereket (a tűzijáték és a rendőri erőszak áldozatainak kártalanítása), illetve a rendteremtést szolgálják (három csapás), vagyis ezekkel a Fidesz ellenpontozza az előző vezetést, annak „hibáit helyrehozandó”. Ezek ugyanakkor a Jobbikkal szembeni stratégiának is részei, az intézkedésekkel a kormány elveszi a Jobbik fontos témáit.

A szimbolikus és reformértékű döntések mellett az embereket közvetlenül érintő javaslatokkal a Fidesz azt üzeni a mindennapi élet működésében is változást hoz (családi pótlék iskolába járáshoz kötése, jogosítványszerzés új feltételei).

Szomszéd Orsolya, Népszava, 2010. június 5.