Elsőként a szimbolikus gazdasági lépések léphetnek érvénybe

Elsőként a szimbolikus elképzelések léphetnek életbe a kormány első gazdaságpolitikai akciótervéből, míg a legfőbb, például érdemi adócsökkentésre vonatkozó korábbi ígéretek csak a jövő évtől válhatnak valósággá – nyilatkozták az MTI által megkérdezett politológusok.

Szánthó Miklós, a Nézőpont Intézet elemzője hangsúlyozta: a Fidesz “harapófogóba került” az elmúlt napok nyilatkozatai után, a pártnak úgy kellett megőriznie a piacok és a nemzetközi befektetők bizalmát, hogy ezzel egy időben ne veszítse el hitelességét a választópolgároknál sem.

Orbán Viktor kormányfő vélhetően ezért állt elő 29 pontból álló akciótervvel, amely “számszerűsíthető ígéreteket tartalmaz, de a legfőbb pontokon hosszabb távra történő megvalósítást ígér” – fejtette ki Szánthó.

Úgy fogalmazott, Orbán Viktor üzenetének lényege, hogy a “társadalmi szerződést” kötő kormány nemcsak a közjog és a közpolitika területét, hanem a gazdaságot is új alapokra kívánja helyezni. A kormányfő beszédének központi eleme volt – fűzte hozzá a Nézőpont Intézet munkatársa -, hogy a változásoknak “közösségelvűeknek” kell lenniük, ugyanakkor a magántulajdon szentségének hangsúlyozásával, valamint a bankellenes hangulatkeltés elutasításával azt is megpróbálta kivédeni, hogy piacellenességgel vádolják a kormányt.

Szánthó Miklós, MTI, 2010. június 8.