EURÓPÁNAK ÁRTANAK A SZANKCIÓK A MAGYAROK FELE SZERINT

Minden második magyar (50 százalék) úgy véli, az európai szankciók „inkább Európának” ártanak – ez derül ki a Nézőpont Intézet aktuális kutatásából. Csupán negyedannyian, minden nyolcadik megkérdezett (12 százalék) gondolja azt, hogy a brüsszeli szankcióknak „inkább Oroszország” a kárvallottja.

Arra a kérdésre, hogy „inkább Európának, vagy inkább Oroszországnak ártanak a szankciók”, a válaszadók abszolút többsége (50 százalék) felelt úgy, hogy inkább Európának, és csak 12 százalékuk szerint Oroszországnak. A választók egyharmada (32 százalék) szerint mindkét félnek ugyanannyira ártanak a korlátozó intézkedések.

Jelentős megosztottság fedezhető fel a baloldal választói között: körülbelül fele-fele arányban gondolják, hogy inkább Európának (24 százalék), semmint Oroszországnak (28 százalék) ártanak a szankciók, míg 43 százalékuk szerint mindkét fél ugyanannyira szenvedi meg azokat. Tízből hét kormánypárti szavazó szerint Európának jobban ártanak a szankciók, míg mindössze 2 százalékuk szerint súlyosabbak a korlátozó intézkedések Oroszországra nézve, 23 százalékuk szerint pedig mindkettőnek ugyanannyira ártalmas a szankciós politika.

 

 

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2022. október 3-5., 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra; a mintavételi hiba ± 3,16 százalék. Bázis = magyar választók.