ÉV VÉGÉRE A BÉREMELÉS KERÜLT A FÓKUSZBA – HÍRADÓELEMZÉS 2016.

2016 folyamán összesen 52 204 tudósítás jelent meg a TV2, az RTL Klub, az M1, a HírTV, az ATV és az EchoTV esti hírműsoraiban, melyből 18 422 rendelkezett magyar politikai vonatkozással – derül ki a Nézőpont Intézet legújabb híradóelemzéséből.

Éves szinten jól érzékelhető a bevándorláspolitikával és a kvótareferendummal kapcsolatos hírek dinamikájának változása. A népszavazási kampányban érezhetően megnőtt a hírműsorokban ennek a témának az aránya, a csúcspontot szeptember hónapban mértük, ekkor összesen 666 bevándorláspolitikával kapcsolatos tudósítás jelent meg a vizsgált csatornák esti híradóiban. Ezt követően csökkent a téma napirendi szerepe, decemberben már le is került az első helyről, helyére a béremelések ügye került.

A béremelések mellett szintén erős tematizációs hatást váltott ki a nyugdíjemelés és a tízezer forintos Erzsébet-utalvány postázása. Az adatok tehát azt mutatják, hogy a kormánypártok a kvótareferendumot követően is eredményesen alakították a politikai közbeszédet, nem engedték át azt az ellenzéknek.

2016-ban egyébként a kormányzati szereplők közül minden negyedévben Orbán Viktor, Lázár János és Szijjártó Péter vezette a legtöbb megszólaló politikus listáját. A kormánypárti politikusok sorrendje már változatosabb volt az év során, ugyanakkor az első három helyen itt is csupán öt politikus osztozott: Kósa Lajos, Hollik István, Halász János, Gulyás Gergely és Németh Szilárd.

Az ellenzéki politikusok ezzel szemben negyedévről-negyedévre változtatták aktivitásukat, míg az első és második negyedévben Tóbiás József, az MSZP korábbi elnöke volt a legtöbbet megszólaló politikus, addig a többi negyedévben már nem a szocialista párt aktuális elnöke vezette a listát. A harmadik negyedévben Szigetvári Viktor, míg az utolsó negyedévben Vona Gábor lett az esti híradókban legtöbbször megszólaló ellenzéki politikus.

Érdekesség, hogy míg a kvótareferendum kampányában a Jobbik visszafogott kommunikációt folytatott és még az LMP is megelőzte a pártot a megjelenések számában, a kvótareferendumot követően – főként a népszavazás érvénytelenségének hangsúlyozásának és az Alaptörvény-módosítás elutasításának köszönhetően – a Jobbik megjelenéseinek száma erőteljesen növekedett, Vona Gábor pedig megnégyszerezte megszólalásainak számát. Éves szinten a politikai hírek aránya az ATV-n volt a legmagasabb, míg legkevésbé a TV2 és az RTL Klub foglalkozott a politikai eseményekkel.

A teljes elemzés innen tölthető le.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük