FIDESZ GYŐZELEMRE SZÁMÍTANAK A MAGYAROK

Tízből hét (68 százalék) aktív szavazó szerint a Fidesz-KDNP fogja megnyerni a választásokat – derül ki a Nézőpont Intézet kutatásából. Ugyanannyian vélik, hogy egy „most vasárnap” tartandó választáson a kormányoldal győzedelmeskedne, mint 2021 decemberében*. Márki-Zay Péter eddigi kampánya láthatóan nem hozott új lendületet, az ellenzéki szavazók kevesebb mint fele (42 százalék) bízik a kormányváltásban.

Kevesebb mint 75 nap van a választásokig, a baloldali összefogás pedig továbbra sem tudta rendezni sorait. A közös lista véglegesítésének folyamatos tologatása, a kampánykérdésekben való megegyezés késlekedése, alternatívát kínáló üzenetek hiánya és Márki-Zay Péter gyenge kampányteljesítménye mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt egy hónap sem hozott kedvező politikai fordulatot a kormányellenes erők számára.

A Nézőpont Intézet januári felmérése szerint arra a kérdésre, hogy „melyik politikai oldal fogja megnyerni a következő országgyűlési választást” a Fidesz országos támogatottságánál jóval többen, tíz aktív szavazóból heten (68 százalék) válaszoltak úgy, hogy a „mostani kormányoldal” és csak kevesebb mint ötödük szerint a „mostani ellenzéki” oldal. A kormánypárti választók között szinte teljes a magabiztosság a kérdésben, tízből mintegy kilencen (88 százalék) bíznak a Fidesz újraválasztásában, csupán a kormánypárti szavazótábor töredéke bizonytalan (11 százalék) vagy pesszimista (1 százalék) a kérdésben. Ezzel szemben lesújtó eredmény a baloldali erők számára, hogy szavazóik között teljes a megosztottság: mindössze tízből négyen (42 százalék) bíznak a győzelmükben, míg közel ennyien (36 százalék) a kormánypártok újrázására számítanak. Nem tudott válaszolni a kérdésre minden ötödik (22 százalék) kormánykritikus aktív szavazó, ami a december óta nem múló bizonytalansággal magyarázható.

Módszertan

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása 2021. január 10. és 12. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba ± 3,16 százalék.

 

* A Nézőpont Intézet által készített kutatás decemberi és januári értékei hibahatáron belüli (két százalékos) elmozdulást mutatnak.