HÓDMEZŐVÁSÁRHELY UTÁN SEM VÁLTOZOTT A FIDESZ TÁMOGATOTTSÁGA

32 nappal a parlamenti választás előtt továbbra sem változott a Fidesz-KDNP támogatottsága, a választási részvételüket biztosra ígérők körében 52% szavazna a kormánypártokra – derül ki a Nézőpont Intézet felméréséből.

A hódmezővásárhelyi időközi választás után, 1000 fő telefonos megkérdezésével készült közvélemény-kutatás alapján egyébként a teljes felnőtt népesség kétharmada (66%) arra számít, hogy Orbán Viktor marad a miniszterelnök.

Pártpref

A Nézőpont Intézet a hódmezővásárhelyi időközi választás után egyszeri jelleggel, kivételesen 1000 fős telefonos mintán végzett pártpreferencia-kutatást, szemben a havi rendszerességgel publikált 2000 fős, személyes mintán végzett trendkutatásokkal.

A felmérés alapján a legvalószínűbb listás választási eredményeket nézve (a választási részvételüket biztosra ígérők potenciális pártpreferenciája) a Fidesz-KDNP-re 52% szavazna. A hódmezővásárhelyi időközi választás után, 32 nappal a parlamenti választás előtt sem változott tehát a kormánypártok támogatottsága.

A Jobbikot a biztos szavazók körében 17% választaná, ami elmarad a párt 2014-es listás választási eredményétől (20,7%). Az MSZP-Párbeszéd listára jelenleg 10%, az LMP-re 9%, a DK-ra pedig 6% szavazna. A Momentum Mozgalom szavazataránya 4%, míg a Kétfarkú Kutya Párté 2% lenne a biztos szavazók körében.

ME jelöltek

A felmérés arra is kitért, hogy a választók szerint ki lesz az április 8-i választás után a miniszterelnök. E tekintetben a teljes felnőtt népesség kétharmada (66%) véli úgy, hogy Orbán Viktor marad a kormányfő a választás után.

Ezen a bázison mindössze 5-5% számít arra, hogy Karácsony Gergely vagy Vona Gábor lesz a miniszterelnök. Szél Bernadett kormányfőségére a teljes felnőtt népesség körében 2%, míg Gyurcsány Ferencére, Fodor Gáboréra és Fekete-Győr Andráséra egyaránt 1% számít.

***

Módszertan

A Nézőpont Intézet a hódmezővásárhelyi időközi választás után egyszeri jelleggel, kivételesen 1000 fős telefonos mintán végzett pártpreferencia-kutatást, szemben a havi rendszerességgel publikált 2000 fős, személyes mintán végzett trendkutatásokkal. A telefonos közvélemény-kutatás 2018. március 1-5. között készült 1000 fő megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság esetén a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük