TÍZBŐL HÉT KÖZÉP-EURÓPAI ELLENZI A BEVÁNDORLÁST

A Nézőpont Intézet Magyarország mellett további tíz közép-európai országban végzett kutatást. A felmérés alapján a megkérdezettek közel háromötöde (58%) ellenzi, hogy egy Uniós kvótarendszer alapján osszák szét az Európában érkező bevándorlókat.

Tízből hét közép-európai (73%) összességében inkább rossznak tartja Európa szempontjából a kontinensen kívülről érkező bevándorlást. A közép-európaiak fele (51%) ráadásul elégedetlen az Európai Unió brüsszeli vezetésével. Ennek hátterében az áll, hogy egyetlen országban sem magasabb egyharmadnál azok aránya, akik elégedettek lennének azzal, ahogy Brüsszel kezeli az illegális határátlépések kérdését.

Dia2

Elsöprő többség ellenzi a betelepítési kvótát

A Nézőpont Intézet Magyarország mellett további tíz közép-európai országban (Németország, Ausztria, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Románia, Bulgária) végzett kutatást. A felmérés alapján a megkérdezettek közel háromötöde (58%) ellenzi, hogy egy Uniós kvótarendszer alapján osszák szét az Európába érkező bevándorlókat az országok között. Az elképzelést a magyarok körében tízből nyolcan (79%) ellenzik, de hasonlóan magas a kvótaellenesek aránya Csehországban és Szlovákiában (83-83%), Bulgáriában (67%) és Lengyelországban (63%). Horvátországban 55%, Romániában 50% ellenzi a kvótarendszert, de még a leginkább kvótapárti németek körében is 26%, míg az osztrákok körében 35% ellenzi az elképzelést. A kérdés jelentőségét mutatja, hogy a nem EU-tag Szerbiában a megkérdezettek abszolút többsége (53%) ugyancsak kvótaellenes.

Dia3

Tízből hét közép-európai ellenzi a bevándorlást

A kutatás arra is rámutat, hogy tízből hét közép-európai (a megkérdezettek körében 73%) összességében inkább rossznak tartja Európa szempontjából a kontinensen kívülről érkező bevándorlást. A magyarok körében ez az arány 88%, a bolgárok körében 86%, a csehek körében 85%, a szlovákok körében 83%. Hasonlóan magas a bevándorlást ellenzők aránya Szerbiában (80%), Romániában és Horvátországban (70-70%), Szlovéniában (66%), valamint Lengyelországban (62%). Érdekesség ugyanakkor, hogy még a németek körében is 53%, az osztrákok körében pedig 60% azoknak az aránya, akik ellenzik a kontinensen kívülről érkező bevándorlást.

Dia4

A közép-európaiak elégedetlenek Brüsszellel, az ok az illegális bevándorlás

A közép-európaiak fele (51%) elégedetlen az Európai Unió brüsszeli vezetésével, e téren csak 37% számít elégedettnek. Egyedül a románok körében vannak lényegesen többen az elégedettek (58% elégedett és 29% elégedetlen), míg a lengyeleknél, valamint a németeknél ez az arány kiegyenlített (a lengyeleknél 45% elégedett és 43% elégedetlen, a németeknél 47% elégedett és 45% elégedetlen). A többi ország esetében mindenhol lényegesen többen elégedetlenek. A csehek körében az elégedetlenek aránya 65%, a magyarok körében 61%, a szlovákok körében 57%, a szerbek körében 55%, a bolgárok és a szlovének körében 50%, míg a horvátoknál 47%. Fontos kiemelni, hogy e kérdésben a németek is megosztottak ugyan, de az osztrákok körében lényegesen többen elégedetlenek Brüsszellel (63%), mint ahányan elégedettek (33%).

Dia5

Mindennek hátterében többek között az állhat, hogy az illegális úton történő bevándorlásra adott brüsszeli válasz megítélésében egyáltalán nem megosztottak a kutatásban részt vevő országok. Egyetlen országban sem magasabb ugyanis egyharmadnál azok aránya, akik elégedettek lennének azzal, ahogy Brüsszel kezeli az illegális határátlépések kérdését.
Az illegális bevándorlásra adott brüsszeli válasszal a csehek körében 82%, a szlovákok körében 81%, az osztrákok körében 78%, a magyarok és a szlovének körében egyaránt 77%, a lengyelek és bolgárok körében 72-72%, a németek körében 68%, a horvátok és szerbek körében 64%, míg a románok körében 55% elégedetlen.

Dia6

Ahol ismertebb Soros személye, több mint kétharmad nem szimpatizál vele

A kutatás Soros György személyére is kitért. Korábban a megkérdezettek körében 38, majd 44% ismerte Soros György személyét, ehhez képest ezúttal 51% tudott véleményt alkotni az bevándorláspárti amerikai spekuláns személyéről. Soros ismertsége Magyarországon a legmagasabb, itt 79% tudott véleményt alkotni róla. Ez az arány ugyancsak átlag feletti Romániában (71%), Szerbiában (62%), Bulgáriában (56%), Németországban (60%) és Szlovákiában (53%). Érdekesség, hogy minél magasabb az adott országban Soros ismertsége, annál kevésbé szimpatizálnak vele. Azokban az országokban, ahol Soros ismertsége magasabb, átlagosan tízből közel öten (45%) vannak negatív véleménnyel róla, míg a pozitív vélemények aránya átlagosan mindössze 19%. Mindez azt jelenti, hogy ezekben az országokban a Soros személyét ismerők körében kétharmadnál is többen (70%) vannak a vele szemben negatív véleménnyel bírók.

NP_prezentacio_visegradi_negyek

Összetartó a V4-ek közössége

Végül a kutatás a Visegrádi Együttműködés ismertségére és elfogadottságára is kitért. A V4-ek együttműködése mind a négy érintett ország körében elsöprő ismertségnek örvend, ez az arány Szlovákiában 92%, Csehországban 85%, Magyarországon 80%, Lengyelországban 79%. Minden ország esetében a megkérdezettek abszolút többsége fontosnak tartja továbbá a négy ország együttműködését.

Az ábrák a linkre kattintva letölthetők.

***

Módszertan

A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása 2018. január 18. és február 13. között készült Magyarország mellett további tíz közép-európai országban (Németország, Ausztria, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Románia, Bulgária), országonként 1000 fő megkérdezésével. A minta országonként reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. A maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük