JAKAB VEZETI A BALOLDALI MINISZTERELNÖK-JELÖLTEK VERSENYÉT, KARÁCSONY MÁSODIK

Jelenleg Jakab Péter a baloldali miniszterelnök-jelöltek közül a legnépszerűbb az ellenzéki választók körében (21 százalék), őt Karácsony Gergely követi (14 százalék) – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet számára készített országosan reprezentatív közvélemény-kutatásából. Érdekesség, hogy Jakabot kevesebben tartják esélyes befutónak, mint ahányan támogatnák, Karácsony esetében viszont többen vannak támogatóinál az őt esélyesnek tartók.

A teljes felnőtt népesség körében Orbán Viktor utcahosszal vezet az összes miniszterelnök-jelölt között. A megkérdezettek 44 százaléka mondta azt, hogy továbbra is ő legyen a kormányfő, s csak 30 százalékuk nevezett meg más személyt. A baloldali politikusok közül Jakab Péter szerezte a legtöbb szimpatizánst (10 százalék) a teljes népesség körében, mögötte Karácsony Gergely 7 százalékkal áll.

Az előválasztáson azonban nem a teljes népesség, hanem az Orbán Viktor munkájával elégedetlenek véleménye dönti majd el, ki lesz a hivatalban lévő miniszterelnök kihívója. Márpedig a kormánykritikusak körében is a Jobbik-elnök vezet: az ellenzéki választók 21 százaléka szavazna Jakab Péterre és 14 százaléka Karácsony Gergelyre.

A többi, eddig felmerült jelölt nem tűnik esélyesnek. A hódmezővásárhelyi polgármester csak 8, Gyurcsány Ferenc felesége csak 7 és az agresszív stílusú kommunikációjával feltűnt Momentum-elnök csak 4 százalékot szerezne a kormánykritikus szavazók között miniszterelnök-jelöltként. Úgy tűnik, Márki-Zay Péter ezzel kiesett a versenyből, de Dobrev Klárának esélyei is minimálisak – igaz, ő nem is jelentette be hivatalosan indulását. Érdekes, hogy a kormánykritikusok 15 százaléka jelezte azt, hogy más – meg nem nevezett – jelöltre szavazna. Ez az ismeretlen jelölt, ha minden szavazatot tudna egyesíteni, most Karácsony Gergelyt is megelőzné.

A miniszterelnök-jelölt kiválasztása szempontjából nemcsak a szimpátia, de az esélyesség is fontos. Főpolgármesterré választása óta Karácsony Gergely aktívan küzd a kormánnyal és Dobrev Klára kérlelhetetlen kormányellenessége is közismert. Bár mindketten „sem megerősíteni, sem cáfolni” nem akarják jelöltségüket, a nyilvánosság szándékukat biztosra veszi. Erre vezethető vissza, hogy mindkettőjüknek három-három százalékponttal többen adnak jelöltté válási esélyt (17, illetve 10 százalék), mint ahányan szavaznának rájuk az előválasztás során. Jakab Péternek viszont egy százalékponttal kisebb esélyt (20 százalék) adnak az ellenzéki választók, mint ahányan szavaznának rá. Utóbbi még támogatás-növekedési lehetőséget is jelent számára. A többi jelöltnek semmilyen komolyan vehető esélyt nem adnak az ellenzéki választók, így elsősorban az lesz a kérdés, hogy Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András kinek a támogatására szólítja fel híveit. Nyilatkozataik alapján elsősorban Karácsony Gergely bízhat a plusztámogatásban.

Érdekesség, hogy az ellenzéki szavazók 15 százaléka szerint végül nem is kerül sor közös miniszterelnök-jelölt állítására, további négy százalékuk pedig egy eddig meg nem nevezett jelölt befutását várja.

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2021. március 30. és 31. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.