MÁR A MAGYAROK KÖZEL HÁROMNEGYEDE OLTÁSPÁRTI

Az év eleje óta 45-ről 72 százalékra emelkedett az oltáspártiak aránya a magyar felnőtt társadalomban, amely rekordértéknek számít – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet részére készített országos, reprezentatív kutatásából. Az országos átlaghoz képest a kormánypártiak 10 százalékponttal nagyobb, a kormánykritikusok 12 százalékponttal kisebb aránya oltáspárti.

A tavalyi 30 százalék körüli oltási hajlandóság már január elején, a Pfizer vakcina engedélyezése után, 45 százalékra emelkedett. Az oltóanyagok bővülő választéka, a jólszervezett oltópontok, valamint a járványfáradtság is hozzájárulhatott ahhoz, hogy az oltáspártiak aránya április elejére 72 százalékra emelkedett. Húsvét utánra már tízből több mint hét magyar felnőtt tervezi, hogy beoltatja magát vagy már túl is van legalább az első oltáson (a hivatalos statisztikák szerint a pozitívan válaszolók harmada). Soha ilyen sokan nem támogatták a koronavírus elleni vakcinák beadását.

Mindez azt is jelenti, hogy nagyjából a felnőtt magyarok ötöde szeretné, ha beoltanák, de még nem regisztrált a védőoltásra. A miniszterelnök által pénteken kilátásba helyezett népszerűsítő kampánynak az ő megszólításuk lehet a reális célja.

Az elmúlt hetekben éles közéleti vita zajlott arról, hogy a magyar baloldali pártok oltásellenesek-e. A kérdésre egyértelmű választ csak a pártválasztók tekintetében adható: a baloldali választók kevésbé oltáspártiak mint a jobboldaliak. A kormánnyal szimpatizálóknak január óta nagyobb aránya oltáspárti, mint a kormánnyal nem rokonszenvezőknek. Az év elején (1. hét) ez a különbség még csak néhány százalékpontos volt: a baloldali érzelmű polgárok körében 3 százalékponttal kevesebben kívánták beoltatni magukat, mint a felnőtt társadalom egészében. Február elejére azonban ez a különbség 13 százalékpontra emelkedett (57 és 44 százalék), párhuzamosan az ellenzéki pártok keleti vakcinákkal és az azokat engedélyező a magyar hatóságokkal szembeni hangos kritikájával. Húsvét után a különbség továbbra is 12 százalékpontos: ennyivel kisebb a kormánykritikusok oltási hajlandósága (összesen 60 százalék) a felnőtt társadalomhoz (összesen 72 százalék) képest. A kormánypárti választópolgároknak ugyanakkor jelenleg 10 százalékponttal nagyobb aránya oltáspárti (összesen 82 százalék).

Módszertan

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása 2021. április 6. és 7. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.