JAKABNÁL CSAK GYURCSÁNY NÉPSZERŰTLENEBB

Jakab Péter, a tisztújítás előtt álló Jobbik elnökének népszerűsége az egyik legalacsonyabb a baloldalon – derült ki a Nézőpont Intézet kutatásából. A második pártelnöki évét töltő politikust az aktív szavazók mindössze kevesebb mint egynegyede (23 százalék) szeretné fontos pozícióban látni, aminél kisebb arányban csak Gyurcsány Ferenc támogatói vannak. Mindegyik vizsgált ellenzéki vezetőt elutasítja az aktív szavazók többsége.

Továbbra is Gyurcsány Ferenc a legnépszerűtlenebb politikus: a választók mindössze 10 százaléka bízná meg őt felelős pozícióval, ugyanakkor több mint nyolcszor annyian nem tartanák ezt kívánatosnak (85 százalék). Őt a legkisebb támogatottsággal rendelkezők rangsorában Jakab Péter követi 23 százalékos támogatottságával, akit egyúttal az aktív szavazók 62 százaléka nem szeretne fontos pozícióban látni. Figyelemre érdemes, hogy a választást megelőző, márciusi hónapban még 4 százalékponttal magasabb volt a népszerűsége, ráadásul elutasítottsága is 7 százalékponttal nőtt azóta.

Nemcsak Jakab Péter népszerűtlen, de a Jobbik támogatottsága is alaposan megkopott a négy évvel ezelőtti választás óta. Míg 2018-ban a pártot a választók 20 százaléka támogatta, addig a Nézőpont Intézet kutatása szerint a Jobbik jelenleg 3 százalékot szerezne egy „most vasárnap” tartott országgyűlési választáson.

Márki-Zay Péter és Donáth Anna támogatottsága megegyezik, a két politikust egyaránt a szavazók 24 százaléka támogatná, azonban elutasítottságban és ismertségben jelentős különbség mutatkozik. A hódmezővásárhelyi polgármestert a politikailag aktív magyarok 70 százaléka, míg a Momentum elnökét a 42 százaléka nem bízná meg felelős politikai pozícióval. Donáth Anna ismertsége azonban alacsonyabb, mint a többi ellenzéki vezetőé, az aktív szavazók 27 százaléka azért nem tudott válaszolni a kérdésre, mert nem ismerte.

A vizsgált baloldali vezetők körében a Párbeszéd éléről távozó Karácsony Gergely a legnépszerűbb (32 százalék), ugyanakkor a személyét elutasítók közel kétszer akkora arányban (60 százalék) vannak, mint támogatói.

Módszertan

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása 2022. április 25. és 27. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba ± 3,16 százalék.