KARÁCSONY NEM LEHET BOLDOG

Lassan három hónapja kampányol a főpolgármester a miniszterelnök-jelöltségért, de sem a teljes népességben, sem a kormánykritikusok táborában nem nőtt a népszerűsége. Most vasárnap a magyarok 55 százaléka választaná Orbánt és 15 százaléka Karácsonyt kormányfőnek.

Karácsony Gergely május közepi kampánystartja óta a Nézőpont Intézet rendszeresen felteszi kutatásaiban a kérdést, hogy a felnőtt magyarok a hivatalban lévő miniszterelnök és a hivatalába kívánkozó főpolgármester közül kit választanának miniszterelnöknek. Három hónappal ezelőtt erre a kérdésre a magyarok fele (50 százalék) válaszolt Orbán Viktor nevével és csak hatoda (16 százalék) Karácsony Gergelyével. A baloldalon felbukkanó több jelölt, önjelölt és áljelölt miatt ez az adat megfelelő kiindulópontnak tűnhetett a főpolgármester számára.

Ugyanakkor az augusztus eleji adatfelvétel szerint azóta sem tudott elmozdulni a Párbeszéd-elnök a kiindulópontról. A Nézőpont Intézet e heti kutatása szerint jelenleg a magyarok 55 százaléka választaná kettőjük közül Orbánt és 15 százaléka Karácsonyt miniszterelnöknek, a megkérdezettek további 19 (három hónapja 23) százaléka egyiküket sem. Azaz a hivatalban lévő miniszterelnök és a hivatalba vágyó miniszterelnök-jelölt közötti különbség 34 százalékról 40 százalékra emelkedett.

Ahhoz, hogy a baloldal hivatalosan is jelölje a főpolgármestert kormányfőnek, elsősorban a baloldali szavazókat kell meggyőznie. Karácsony azonban potenciális szavazói körben sem lett népszerűbb: májusban a kormánykritikusok 39, augusztusban 37 százaléka választotta volna őt kormányfőnek Orbán Viktorral szemben, 43, illetve 39 százalékuk „egyiket sem”.

Érdekesség, hogy a főpolgármester a budapestiek körében sem élvez erős támogatást. A fővárosiak 43 százaléka egy feltételezett Orbán-Karácsony párbajból a hivatalban lévő kormányfőt választaná, s csak 26 százaléka a hivatalba vágyót. Mivel semmilyen társadalmi csoportban sem előzi meg népszerűségben a Párbeszéd-elnök a Fidesz-elnököt, Karácsony három hónap kampányolás után aligha lehet boldog.

 

Módszertan

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása 2021. augusztus 2. és 4. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.