MÉG TÖBBEN ELÉGEDETTEK

Minden esély meg van rá, hogy a koronavírus kezelése politikai sikertörténet lesz a kormánypárt számára: a megkérdezettek 65 százaléka mondta ugyanis múlt héten, hogy elégedett a kormány járványkezelésével. Ez három százalékponttal több, mint egy héttel korábban – ez derül ki a Nézőpont Intézet országosan reprezentatív, a Magyar Nemzet számára készített közvélemény-kutatásából.

Június elejére tovább emelkedett a kormány járványkezelésével való általános elégedettség a magyar társadalomban. A május végi 62 százalék a nyár első hetére 65 százalékra nőtt. Hasonlóan magas értéket a Nézőpont Intézet utoljára tavaly szeptember végén mért, amikor a második hullám első jeleivel találkozott a magyar társadalom. Egy évvel ezelőtt még magasabb volt az elégedettségi mutató, ezért nem zárható ki, hogy a járvány előtti életkörülmények visszatérése, a gazdaság újraindulása és a vakcinabőség miatt a társadalmi elégedettség tovább emelkedik.

Az elégedettségi mutató emelkedése és a járvány visszahúzódása nagyon kedvező folyamat a kormány számára. Minden esély megvan rá, hogy a járványkezelés a negyedik Orbán-kormány politikai sikertörténete lesz, akár korábban a rezsicsökkentés vagy a migráció elleni fellépés volt. Ebben kulcsszerepe volt a korábbi ügyeknél és lehet most is az amúgy nem kormánypárti szavazók egyetértésének. A kormánypártiak körében egy hét alatt 89-ről 91 százalékra emelkedett az elégedettség, de a kormányellenesek táborában is növekedés tapasztalható, 26-ról 30 százalékra nőtt körükben a járványkezeléssel elégedettek aránya (66 százalékuk elégedetlen).

 

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2021. május 31. és június 3. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.