MSZP TISZTÚJÍTÁS: A LÉT A TÉT

A már lassan tíz éve válságban lévő MSZP támogatottsága továbbra sem talál magára, az egykor több milliós táborral is rendelkező pártnak mára nagyjából 700 ezer szimpatizánsa maradt.

A Demokratikus Koalíció és az MSZP közötti olló egyre szűkül, így Gyurcsány Ferenc évről-évre nagyobb zsarolási potenciállal rendelkezik az MSZP-vel szemben.

13487690_1189206561098320_1503716063_n

A hétvégi tisztújítás könnyen végleg megpecsételheti a szocialista párt sorsát, hiszen míg a programok szintjén nincsen nagy különbség az egyes elnök-jelöltek között, a szövetségkötési politikájuk eddigi nyilatkozataik alapján jelentősen eltérne egymástól. Az egyes jelöltek pozíciója ebben a kérdésben azért is fontos, mert a baloldali összefogás valamilyen formában biztosan létrejön 2018 előtt, így az egyetlen igazi kérdés, hogy az MSZP mennyire tudja érvényesíteni érdekeit majd a tárgyalóasztalnál.

Az MSZP önállóságára Molnár Gyula győzelme jelentené a legnagyobb veszélyt, hiszen az egykori újbudai polgármester a gyors és érdekérvényesítés nélküli megállapodás képviselője. A volt miniszterelnökkel régóta szoros kapcsolatot ápol Molnár Gyula, amelyet jól mutat, hogy még 2011-ben is – amikor már a Demokratikus Koalíció párttá szervezését készítették elő – ott volt Gyurcsány Ferenc évértékelő beszédén. A két politikus emellett többször kölcsönösen kiállt egymás mellett: a volt polgármester az őszödi beszéd után, míg a DK-vezér a korrupciós vádak kapcsán támogatta politikustársát. Az elnökjelölt a 2014-es baloldali összefogás problémáját is csupán abban látta, hogy „azokban rengeteg” volt „a személyes indulat”, de mint mondta, „benne ilyen nincs”.

A jelöltek közül a legtapasztalatlanabbnak számító Harangozó Tamás is többször utalt arra, hogy részt venne egy DK-val történő együttműködésben, de kizárólag Gyurcsány Ferenc nélkül. Kérdéses ugyanakkor, hogy a rövid politikai múlttal rendelkező Harangozó Tamás rendelkezne-e akkora tárgyalási kompetenciával, hogy feltételeket tudjon szabni a Demokratikus Koalíciónak és az azt vezető, több évtizedes politikai és öt éves miniszterelnöki tapasztalattal rendelkező Gyurcsány Ferencnek.

Tóbiás József és Szanyi Tibor egyértelműen elzárkózna vagy legalábbis erőteljesebben ellenállna egy ilyen szövetségkötésnek, és az önálló szocialista párt megerősítésére helyeznék a hangsúlyt. A jelenlegi elnök a múlt embernének tartja Gyurcsány Ferencet, és azt szeretné, ha a baloldalt ismét csak az MSZP-vel azonosítanák, hiszen szerinte „nem szivárványkoalícióra, hanem egy erős, valóban baloldali MSZP-re van szükség”.

A szocialista EP-képviselő pedig többször keresetlen szavakkal illette a DK-s pártelnököt, az ő álláspontja talán a legélesebb ebben a kérdésben. Szanyi Tibor elnökként azonban könnyen Mesterházy Attila sorsára juthat, aki ugyan sokáig megpróbált ellenállni Gyurcsány Ferenc nyomásának, de a szocialista párt vezetésből kiszorult politikusok nyomására és puccsveszélytől tartva megadta magát, amely a 2014-es összefogáshoz és annak vereségéhez vezetett a választásokon.

A teljes elemzés innen elérhető.

1 Comments

  1. Wow, fantastic weblog structure! How lengthy have you been blogging
    for? you made blogging glance easy. The overall look of your web site is great,
    as well as the content material! You can see similar
    here e-commerce

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük