NEM ELLENEZZÜK AZ OROSZ GÁZ VÁSÁRLÁSÁT

Az ukrán-orosz háború ellenére az aktív szavazók négyötöde (79 százalék) helyesli, hogy Magyarország orosz gázt vásárol – derül ki a Nézőpont Intézet kutatásából. A közvélemény-kutatás szerint még a baloldali szavazók körében is több mint kétharmados (68 százalék) támogatottsággal bír, hogy Magyarország továbbra is gázt vásárol Oroszországtól.

Az ukrán-orosz háború következményeként napirendre került az Oroszországgal való gázkereskedelem újragondolása. A Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásában arra kereste a választ, hogy a magyarok inkább helyesnek, vagy inkább helytelennek tartják, hogy Magyarország továbbra is orosz gázt vásárol. Az eredmények alapján a politikailag aktív magyarok többsége üdvösnek tartja e téren az Oroszországgal való kereskedelmet.

Az aktív szavazók négyötöde (79 százalék) szerint helyes Oroszországtól gázt vásárolni, s csak minden tizedik választó szerint helytelen. Amennyiben a politikai szimpátia szerinti bontást vizsgáljuk, kiderül, hogy még a baloldali szavazók között is tízből heten (68 százalék), a háború ellenére is, támogatják az energiakereskedelem fenntartását Oroszországgal, és mindössze 15 százalékuk nem helyesli. A kormánypártok szavazói közül tízből kilencen (88 százalék) támogatják az orosz gáz importját, s mindössze minden huszadik (5 százalék) ellenzi.

Módszertan

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása 2021. február 28. és március 2. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba ± 3,16 százalék.