ORBÁN VIKTOR NÉPSZERŰVÉ VÁLT A VÁLSÁG ALATT ROMÁNIÁBAN

Idén már több mint kétszer annyian kedvelik Orbán Viktort Romániában, mint egy évvel korábban – derül ki a Nézőpont Intézet romániai közvélemény-kutatásából. 2020-hoz képest több mint háromszorosára emelkedett a magyar kormányfő népszerűsége.

Az elmúlt egy évben jelentősen javult Orbán Viktor romániai megítélése, egyértelműen népszerű politikussá vált a háborús és energiaválság ideje alatt. Tízből hatan (57 százalék) inkább pozitívan vélekednek a magyar kormányfőről és mindössze hárman (30 százalék) ítélik meg személyét inkább negatívan. Minden társadalmi csoportban többen vannak azok, akik körében népszerű a magyar miniszterelnök, mint akik körében népszerűtlen.

Már tavaly érezhető volt a pozitív változás Orbán Viktor romániai megítélésében, 10 százalékponttal többen vélekedtek személyéről pozitívan, mint 2020-ban (17 százalék). Az igazi fordulat azonban az elmúlt egy évben állt be. Ez idő alatt megduplázódott az Orbán Viktorral szimpatizálók köre: tavaly még a negatívan vélekedők voltak jelentős többségben (65 százalék) a szimpatizánsokkal szemben (27 százalék), azonban az orosz-ukrán háború és annak gazdasági hatásai alatt ez az arány teljesen megfordult.

A magyar közvéleményt alighanem meglepő pozitív fordulat mögött a kormány Romániában is ismert népszerű intézkedéseit lehet sejteni, amelyekhez hasonlót délkeleti szomszédunk kormánya nem fogadott el. Orbán Viktor 2021 novemberében jelentette be a mindenkire érvényes, 480 forintos benzinárstopot, amely a magyar autósokra mind a mai napig érvényes. Ezzel szemben Romániában megduplázódott a benzin ára az év eleje óta és a román kormánypártok csak idén nyáron tudtak megegyezni az üzemanyagárak literenkénti 50 banis (40 forint) kompenzációjáról.

A két ország eltérő álláspontot képvisel az orosz-ukrán háború kérdésében is. Magyarország elzárkózik a fegyverszállítástól, míg Románia az amerikai fegyverek egyik legnagyobb tranzitországa annak ellenére, hogy ez a szomszédos országban megosztó kérdésnek számít. A Nézőpont Intézet kutatása alapján a romániai felnőtt népesség 50 százaléka ellenzi, hogy országa fegyvereket szállítson Ukrajnába, s közel ugyanannyian (48 százalék) támogatják azt.

Mindemellett nem elhanyagolható az a tény sem, hogy egyedül Orbán Viktor kiállásának köszönhetően került le Kirill orosz pátriárka az európai uniós szankciós listáról. Vélelmezhető az ortodox egyházi vezető melletti kiállás népszerűsége a románok körében, miután a 2011-es népességszámlálás alapján Románia lakosságának 86 százaléka ortodox keresztény.

Módszertan

Az elemzésben felhasznált adatok a Nézőpont Intézet Romániában, 1000 fő telefonos megkérdezésével készített közvélemény-kutatási eredményei. A minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba ± 3,16 százalék. Az adatfelvételek 2020. május 26. – június 8., 2021. május 25. – június 7., illetve 2022. május 24. – június 10. között zajlottak. Bázis = Románia teljes felnőtt népessége.