ORBÁN VIKTORT TARTJÁK A LEGALKALMASABBNAK A MINISZTERELNÖKI POZÍCIÓRA

A magyarok többsége (49 százalék) Orbán Viktort tartja a legalkalmasabbnak arra, hogy Magyarország miniszterelnöke legyen – derül ki a Nézőpont Intézet aktuális kutatásából. Kevesebb mint harmad annyian (13 százalék) tartanák a legjobb választásnak Dobrev Klárát, s ennél is jóval kisebb arányban Toroczkai Lászlót (7 százalék) vagy Donáth Annát (6 százalék). A baloldali szavazók negyede nem talál alkalmas jelöltet.

Az elmúlt hetekben az ellenzék több vezetője, Toroczkai László, Donáth Anna és Dobrev Klára, múlt hétvégén pedig Orbán Viktor is megtartotta évértékelő beszédét. A Nézőpont Intézet arra volt kíváncsi, hogy a jelenlegi politikai választékból kit tartanak a magyarok a legalkalmasabbnak Magyarország miniszterelnökének.

A magyar választók fele (49 százalék) továbbra is Orbán Viktort tartja legalkalmasabbnak a miniszterelnöki feladatra. A kormányfő a jelölti versenyben utcahosszal vezet, hiszen a képzeletbeli dobogó második fokára Dobrev Klára került, aki a választók mindössze 13 százalékának a bizalmát tudta megnyerni. Harmadik helyen Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke került, őt a választók 7 százaléka tartja a legalkalmasabbnak a feladatra. Vele szinte holtversenyben van Donáth Anna a 6 százalékos eredményével.

A tavaly április óta fennálló ellenzékváltó hangulat újabb bizonyítéka, hogy közel annyian gondolják úgy, hogy egyik sem a legalkalmasabb jelölt (11 százalék), mint amennyien Dobrevet választották, s a tanácstalanok aránya annál is nagyobb, mint amennyien Donáthra adnák a voksukat.

Még lesújtóbb eredmény a baloldal számára, hogy a baloldali szavazók több mint egynegyede (27 százalék) nem tud választani a jelenlegi ellenzéki ajánlat közül. Kifejezetten rossz eredmény a visszatérő Donáth Anna számára, hogy tíz baloldali szavazóból mindössze egyet (12 százalék) tudott eddig maga mellé állítani, míg elsődleges konkurenciája, Dobrev Klára a kormánykritikus választói közönségének több mint egyharmadát (37 százalék). Mindezek alátámasztják, hogy a baloldali jelöltek egyelőre elsősorban nem Orbán Viktor, hanem egymás kihívói.

Módszertan

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása február 13. és 15. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba ± 3,16 százalék. Bázis = magyar választók, a választási részvételüket biztosra ígérő válaszadók